Austrian Half Iron Triathlon 2014

Jučer sam 'završio' utrku na triatlonu u Murecku, gradiću na jugu austrijske pokrajine Štajerske na samoj granici sa Slovenijom. Mureck (slovenski Cmurek) ima oko 1600 stanovnika, a ime je dobio po rijeci Muri. U povijesnim izvorima prvi puta se spominje 1145 godine kao Mörekke. Na strmini pored mosta kojim se prelazi na slovensku stranu u selo Trate stoji stari grad Cmurek (kako ga zovu štajerski Slovenci koji žive pretežito u tom području) koji je zapravo dvorac sazidan polovicom 12. stoljeća. 
U Misseldorfu, prvom selu odmah do Murecka nalazi se jezero Röcksee veličine 17 ha i na tom jezeru se ove godine održao 10. Austrian Half Iron Triathlon, memorijalna utrka u čast Huberta Königa koji je umro 2006 godine. Hubert König je bio dugogodišnji predsjednik pokrajinske triatlonske Štajerske federacije (1990-1999), najzaslužniji za ravoj triatlona u toj austrijskoj pokrajini, jedan od organizatora prvog maratona u Grazu i inicijator popularnog i ekstremnog duatlona u Mürzzuschlagu. O gosp. Königu možete više pročitati u austrijskom triatlonskom časopisu Finisher iz 2008. godine povodom 25. obljetnice triatlona u Austriji.  Danas memorijalnu utrku organizira njegova supruga Erika König-Zenz zajedno sa triatlonskim klubom iz Graza (MSC Graz).

 

Na utrku sam išao zajedno sa dobrim prijateljem i jednim od najboljih hrvatskih triatlonaca u starosnoj kategoriji M50, Mladenom Čižićem iz Triatlon kluba Jarun. Krenuli smo samo 3h ujutro prije starta, budući da je Mureck 85 km udaljen od Varaždina. Oboje smo već znali kako izgleda utrka, jer je Mladen uspio super završiti utrku 2013. po izrazito lošem i hladnom vremenu, a ja sam u Murecku završio utrku 2011. (to mi je bio prvi half ironman) i 2012. godine.

 

Prijavili smo se u zadnjih 15 min. prijave, brzo stavili bicikle u tranziciju i jedino o čemu smo razmišljali da će nam biti malo teže je bilo plivanje, jer je organizator najavio temperaturu jezera Röcksee 19 stupnjeva, a nama se na ulasku u vodu i zagrijavanju činilo da je hladnija voda. O biciklističkom segmentu utrke nismo previše brinuli. Znali smo da nas čeka dobro poznata staza sa dosta hupsera i par uzbrdica, s jednom dugom nizbrdicom i 20km dosta otvorene ceste na kojoj zna biti vjetra. Ja sam samo razmišljao par dana prije utrke da li mi je uopće pametno ići na takvu utrku, jer sam pogon na cestovnom biciklu uspio zamijeniti tek u utorak samo par dana pred utrku i napravio sam samo jedan probni trening da vidim kako radi bike s novim pogonom.

 

Inače sam zamijenio aluminijski Truvativ pogon (50x34t) sa novim karbonskim pogonom (53x39t) brenda Driveline tvrtke JYE SEN ENTERPRISE CO., LTD. iz Tajvana (uskoro o tome više..). Realno nisam mogao od 12.mjeseca trenirati na cestovnom biciklu sa starim pogonom koji se potpuno istrošio nakon 4 sezona. Dosta sam trenirao na brdskom biciklu i napravio sam neke duge i isrpljujuće treninge i osjećao sam da s nogama ne bi trebao biti problem, ali bojao sam se što nisam uopće mogao za to vrijeme trenirati poziciju na aerobarima nekoliko mjeseci, a kamoli u zimi trenirati unutra na trenažeru. Na kraju nisam htio otkazati utrku koja mi je blizu Varaždina i uvijek mi može bar poslužiti kao super trening.

Plivanje sam obavio za mene super, iako sam plivao malo opreznije zbog hladnijeg jezera i plivao sam prvi puta u neoprenu vani ove godine. Dobio sam nekoliko dobrih udaraca po glavi, ali barem mi austrijski fighteri nisu uspjeli skinuti plivačke naočale i nisam ih trebao ponovno stavljati. Plivao sam sa Mladenom od starta dosta desno da već u startu izbjegnem udarce i šokove dok ne budem plivao s normalnom radnom temperaturom tijela. Dosta plivam duge treninge bez pauze u bazenu tako da mi više 2km ne predstavlja veliku dužinu. Mnogima je puno lakše plivati u neoprenskom odijelu, jer te digne na površinu vode, ali ja sam svoja najbolja plivanja uvijek na utrkama napravio plivajući bez neoprena. Nisam plivao sa Garmin 310XT, jer se još nisam oporavio od šoka kad sam prije mjesec dana trenirao u bazenu sa satom i odjednom mi je ušla voda u sat i prestao je raditi. Uspio sam zamijeniti pokvareni za novi Garmin 310XT uz povoljnu nadoplatu, jer se stvarno radilo o neuobičajenom kvaru za sat namijenjen triatloncima. Inače uvijek plivam na treninzima i utrkama sa satom i naviknuo sam na njegovu težinu na ruci, ali jučer nisam uzeo sa sobom selotejp da mi slučajno ne isklizne sa ruke kad me netko udari na plivanju.

 

Isplivao sam par minuta prije Mladena i cilj mi je bio pokušati voziti što duže moguće s njim na dopuštenoj udaljenosti, jer je zabranjena zavjetrina. Nisam još plivao vani u jezero Aquacity u Varaždinu, pa sam predugo petljao sa skidanjem neoprena tako da smo na kraju zajedno izašli iz tranzicije s velikom grupom. Već na prvih 300m mi je Mladen pobjegao, jer su dvojica austrijanaca ispred mene sporo stavljali noge u sprinterice i nastao je čep. Probao sam ga u 5km stići, ali očito je i on jako brzo odmah krenuo i nisam ga uopće više uspio vidjeti. O modelima bicikla ne treba previše trošiti riječi. Voze se najnoviji modeli TT bicikla, i rijetko tko još vozi na cestovnom biciklu sa aerobarima, ali na uzbrdicama sam mnogima bez problema na početku nabijao tempo. Prvih 20 km sam vozio solidno, iako sam osjetio bolove u donjem dijelu leđa, a to znači samo jedno da mi nedostaje vrijeme prilagodbe na poziciju. Srećom, tek je početak sezone i znam da ću se uskoro istrenirati. Na cca 25.km u prvom krugu bicikla cesta nakon dvije uzbrdice se spušta kroz šumovit dio i u tom trenutku uopće nisam pomislio da će mi odjednom srna izletjeti iz šume preko ceste na drugu stranu. Uspio sam je vidjeti točno 1.5m od mog kotača kad sam dignuo glavu i od straha povikao. Iza mene je vozio Andrej iz TK Ljubljana. Na sreću, bicikl mi je ostao neoštećen. Nakon te situacije nikako se nisam mogao više psihološki vratiti u utrku. Počelo mi je sve smetati od jakog vjetra do položaja, činilo mi se da sam stvarno spor na biciklu (vozio sam bez Garmina) i samo sam razmišljao kako ću već na ulasku u drugi krug bicikla završiti utrku kao DNF i odustati. Na ulasku u drugi krug stao sam i sišao s bicikla kod okrjepne stanice i prvo me volonter pitao na njemačkom da li sam dobro i da li mi treba hitna pomoć. Kad sam mu rekao da mi nije dobar dan i da se osjećam loše i da je najbolje da odustanem rekao mi je da i on kao triatlonac zna da takvu utrku mora doživjeti barem jednom svaki triatlonac. Pričao sam s njim oko 10min. i stajao na mjestu, a kad sam vidio da je u to vrijeme prošlo još nekoliko austrijskih triatlonaca koji su slabije od mene vozili na TT biciklima, odlučio sam krenuti i probati još odvoziti taj drugi krug, pa ću onda na trčanju vidjeti kako ću se osjećati. Prvi dio drugog kruga bicikla sam se čak jednom okrenuo i vozio natrag 1km, a onda je prošao jedan austrijanac kojem je to bio prvi half ironman, pa sam odlučio voziti s njim dalje. Kad sam već došao do trčanja, trčao sam prvi krug od 10km solidno, a onda mi je bilo već svega dosta i više sam trčkarao i hodao sa dvojicom zanimljivih talijana iz Udina koji su došli prvi puta u Mureck. Na kraju kad sam vidio da je jedan mladi austrijanac koji je završio prvi puta Mureck, a ušli smo zajedno u cilj toliko bio sretan tim vremenom.. rekao sam si da treba završiti i takvu utrku i shvatiti je kao trening kada ti ne ide ništa kako treba. 

Mladen je završio jako dobro utrku, iako je i on rekao da mu je bilo užasno teško na biciklu zbog vjetra. Vjetar je u drugom krugu još pojačao, pa su mnogi slabije trčali po suncu. Koliko je sunce bilo jako, osjetim i danas po leđima.

Na startu sam vidio i dobre stare prijatelje koje obično vidim svake godine kada počne sezona utrka. Tone Vrhovnik Straka iz Triatlon kluba Ljubljana je došao u Mureck da napravi trening pred ironman Schloss Moritzburg u Njemačkoj, a Janez Klančnik (TriPustolovec.com) je napravio super utrku i bio je odličan (4.mjesto apsolutno) i odlično je spreman za svoj prvi ironman u Klagenfurtu ove godine. Odlično je završio i Sebastjan Gergorič iz Triatlon kluba Murska Sobota.

 

Sljedeća utrka na kojoj ću se sigurno natjecati je 16.6. Balatonman Half ironman distance (1.9km, 92km, 21km), Balatonfüred, Hungary

 

 

Write a comment

Comments: 2
  • #1

    Andrej Sraka (Monday, 12 May 2014 14:05)

    Pozdrav Jurica
    Čestitke za utrku. Nakon onoga događaja sa srnom bili smo dobri, da smo uopče završili utrku.
    Druge godine ponijet ču sa sobom maleni kotlič za gulaš, pa da vidimo ako če se opet koja srna usuditi, da nam skoči na cestu :)
    Sve najbolje za buduče utrke.
    Lp
    Andrej

  • #2

    Tone (Wednesday, 14 May 2014 07:19)

    Hej, čuo sam od Andreja za austrijske srne. Ja se baš hvalim kako sam istom nizbrdicom postigao brzinski PB od 81 kilometra ... i da mi se tamo pojavi nešto!
    Super da smo se videli, pitao sam se kako to da si tako u pozatini na trkačkoj trasi i sad znam. Molim, opiši Balatonski half i kako su videti oni koji idu na 'puni' ironman - po rezultatima čini mi se da su i bicikl i trčanje veoma spori.
    Sretno u sezoni!
    Tone