17. Duatlon Stubica

 


Jučer je u Donjoj Stubici, u Zagorju održano pojedinačno i ekipno prvenstvo Hrvatske u klasičnom duatlonu, odnosno 17. Duatlon Stubica u organizaciji Triatlon kluba Hidraulika Kurelja. Dužina utrke je bila 10 km trčanja, 32 km bicikl (inače 4km skraćeno zbog zbog radova na cesti u Mariji Bistrici) i 5km trčanja. Trčanje je organizirano tako da se trči od glavnog trga Matije Gupca prvo dosta uzbrdo pa po valovitoj cesti kroz naselje Donja Podgora iznad Donje Stubice do okreta (2.5km), pa natrag do glavnog trga oko fontane i tako 2 puta, zatim se dolazi natrag na trg do zone tranzicije i vozi se bicikl do okreta u Mariji Bistrici i natrag do Donje Stubice. Biciklistička staza ima nekoliko jačih uspona koji nisu toliko teški koliko su zahtjevni, jer cesta tijekom utrke nije zatvorena za promet, pa treba biti oprezniji tokom vožnje u zavojima i prilikom brze vožnje na nizbrdicama. Drugo trčanje je po istoj cesti kao i prvo trčanje, ali samo 1 krug. 
Na duatlonu u Donjoj Stubici jučer sam se natjecao drugi puta. Kako mi je bilo prošle godine, možete pročitati ovdje - 16. Duatlon Stubica.  Iako mi je to bila jedna od ljepših utrka prošle sezone i iako se radi o državnom prvenstvu, ove sezone nisam tu utrku uvrstio u plan natjecanja. Budući da ove sezone imam namjeru  probati odraditi dvije duže triatlonske utrke u kratkom razdoblju (2 half ironmana u 3 tjedna), na početku sam na papiru izostavio duatlon u Stubici. Utrka u Murecku je bila prije tjedan dana, sljedeće natjecanje mi je također triatlon polu ironman distance na Bledu (3.6.) i ovaj vikend sam ionako mislio trenirati duži brick (prijelaze trčanje-bicikl-trčanje), a duatlon u Stubici je bio baš ovaj vikend. Naravno datume utrka znao sam i puno prije, ali kako sam u početku na utrkama znao često griješiti u smislu slabe taktike i čestog natjecanja 'na nož' odnosno na što bolji rezultat, bojao sam se da bi se mogao jako potrošiti pred Bled. S druge strane, tek je početak sezone i ne bi trebao postojati neki veliki umor, ali odlučio sam prvi puta žrtvovati jedno važnije natjecanje i prvenstvo tako da napravim što bolje zadnje treninge pred dvije važnije utrke na Bledu i olimpijski triatlon u Zagrebu (16.6.)



Prvo trčanje (10km): Jučer sam već na startu krenuo dosta rezervirano s ciljem da trčim na početku malo brže od 5min/km, ali kako sam trčao prvi krug sa kolegom Željkom Šaronjom ispalo je i brže od 4:30/km. Već na startu mi je došlo da stisnem jače, jer prije sam pogotovo znao što brže krenuti na takvim utrkama, a i jučer sam imao početni dojam kako su baš svi krenuli žestoko. No, duatlon u Stubici nije cestovna utrka u Radoboju na koju svake godine dođu oni novi koji pogrešno procijene i počnu trčati jačim tempom, i mišljenje kako su možda prebrzo krenuli ne može vrijediti za prekaljene duatlonce koji godinama dolaze na najjači duatlon u Hrvatskoj. Nakon okreta (2.5 km) ubrzo sustižemo Lovreca kada Željko kaže da mu je 'sljemenska neman' nakon zadnjih par utrka postala idol, malo se nasmijemo i ubrzavamo na nizbrdicama izmjenjujući se, a Lovrec nam uspješno trči u zavjetrini. U tom trenutku je i projurio pored nas Roberto Setnik i Lovrec je pokušao pratiti njegov tempo, ali je odustao pa se opet priključio za nama. Nakon prvog kruga (5km) i ponovnog penjanja odlučio sam usporiti, jer sam vidio da idem prebrzo od početnog plana i bio je krajnji trenutak da odlučim hoću li tu utrku shvatiti kao utrku 'kud puklo da puklo' ili je pokušati taktički odraditi kao dobar trening kao što sam planirao. Željko je otišao Lovrecom, a ja sam usporio i na vraćanju do zone tranzicije trčao sam tako da produžim korak i usporim puls da mogu jače voziti uzbrdice na biciklu. Još sam u jednom trenutku stao i na pišanje da ne bih imao problema sa mjehurom na biciklu. U zonu tranzicije sam ušao sa Šimunićem i Memićem i prvi izašao. 
Vrijeme: 43:58
Bicikl (32km): Na ovoj utrci je dozvoljena zavjetrina, i kako sam ušao s njima u tranziciju očekivao sam da nisu daleko iza te sam se nekoliko puta okretao da vidim gdje su kako bi se brže na ravnom dijelu izmjenjivali i pokušali smanjiti prednost natjecatelja ispred. Prilično me iznenadilo kako su me tek nakon 4km stigli, očito je bilo kako sam nešto pogrešno vidio i krivo procijenio gdje se nalaze i vozio sam sporije nego što sam u tom trenutku realno mogao. Prvo uzbrdicu smo zajedno odradili nakon što bi im se opet odvojio na nekoliko stotina metara, zatim bi se opet spojili i na početku sam se na ravnom izmjenjivao samo sa Šimunićem i tako nekoliko puta i nije mi bilo jasno zašto Memić ne želi malo voditi. Negdje na pola do Marije Bistrice smo stigli Martinu Ilijanić kojoj je ovo bio prvi duatlon i koja je odradila odličnu utrku osvojivši ukupno 3.mjesto kod žena. Pokupili smo je na jednoj uzbrdici i vozila je s nama odlično do druge uzbrdice, ali tada smo joj otišli. Bilo mi je žao zato jer nisam razmišljao u tom trenutku koliko ima žena, pa sam htio da pokuša uz nas voziti što brže. U Mariji Bistrici sam postao svjestan kako Memo nema baš namjeru odustati od totalnog šlepanja, i pokušao sam u nekoliko naleta iznad 45 km/h ih malo umoriti i pokušati pobjeći do početka dugog uspona i tada pričekati Šimunića i krenuti dalje s njim sa češćim i bržim izmjenama. Trebao sam puno paziti tijekom izmjena, budući da se radilo o šlepanju doslovno na kotaču tako da smo se morali izmjenjivati s 3.mjesta na 1., ali onda smo počeli voziti paralelno. Mislim da je na jednoj nizbrdici i Šimuniću bilo dosta te je stisnuo jače i odvojio se, a onda sam ja na prvoj uzbrdici stisnuo jače i stigao Šimunića i zadnjih 5km sa zadnjim usponima smo vozili zajedno sve do tranzicije. Uspjeli smo još prestići i Sošića. 
Vrijeme: 1:05:15 

Trčanje (5km): Iz tranzicije sam izašao sa Šimunićem, a Sošić nas je stigao na prvoj uzbrdici. Iako su mi noge bile lagane nisam htio forsirati s tempom na uzbrdicama, već sam pokušao trčati tempo kao da sam sišao na triatlonu nakon 90km tako da me prestigao Memo i Martina koja je odlično trčala. Mogao sam puno brže trčati, ali kako sam cijelu utrku taktizirao nisam imao više motiva da budem brži još par minuta, jer nisam ni startao s tim ciljem. 
Vrijeme: 26:14 
Ukupno vrijeme: 2h:15min. 

Na utrku sam došao sa prijateljima Chytilom i Barabašom koji nisu ni znali kada je utrka, i u autu smo se zezali kako će jedan drugoga nalupati. Uspio sam ih pobijediti, ali Chytil je osvojio zlatnu medalju u kategoriji, a Barabaš na svojem prvom duatlonu u Stubici kao trkač - individualac brončanu medalju u kategoriji, i onda ti objasni doma tko je bio bolji. :)

Zadovoljan sam kako sam nakon dugo vremena uspio na nekoj utrci povuči nekoliko puta kočnicu i to na utrci koja mi je posebno draga sve s ciljem da budem što bolji na drugim, važnijim utrkama. Mislim da zrelije pristupam svakom treningu nego prije i da ne moram više potpuno izbjegavati neke utrke u kalendaru da ne bih opet pogriješio i vratio se nekoliko stepenica ispod. Konačno je počela sezona tako da sam sretan da sam se jučer i vidio s mnogima koje nisam vidio od prošle sezone. Svima čestitam na postignutim rezultatima! Danas sam plivao ujutro 3.5km, osjećao sam se odlično i veselim se novim utrkama.

Rezultati (3sporta.com) 
Fotografije
 

Write a comment

Comments: 0