Borba protiv dopinga ulazi u globalnu krizu?

Nedavno je predsjednik Britanskog olimpijskog odbora (BOA), Colin Moynihan na konferenciji u Sydneyu oštrim riječima napao Svjetsku antidopinšku agenciju (WADA) kako globalna borba protiv dopinga ulazi u mračno razdoblje, jer je očiti neuspjeh provođenja sankcija prema prekršiteljima antidopinških pravila i da sankcije nisu bile tako slabe još od doba Hladnog rata. 
Moynihan (bivši ministar sporta koji danas sjedi u House of Lords) je izjavio kako samo 59 od 204 nacionalnih olimpijskih odbora djeluje u skladu s WADA-inim pravilima za borbu protiv dopinga, te da za provedbu zakona agencije nije toliko ključna uloga WADA-e, već da najveći dio posla su obavili upravo nacionalni odbori u otkrivanju i razbijanju velikih dopinških afera i procesuiranju slučajeva (npr.BALCO skandal). Spomenuo je i da su se u kratkoj povijesti WADA-e već mnogi sportaši poput Marion Jones izrugali pravilima i da je potrebna hitna i neovisna revizija agencije za dobrobit međunarodnog sporta. Kritizirao je nepotrebno trošenje milijunskog proračuna umjesto da se prekine sa popustljivošću kaznene politike koja se očituje u smanjenim kaznama (samo 2 godine suspenzije za prvo kažnjavanje za doping umjesto strože kazne od 4 godine kako bi se izbjegao 'Meritt slučaj'). Kao što pravnici i liječnici mogu biti kažnjeni za najteža kaznena djela, i nikada poslije ne smiju obavljati svoju praksi, tako bi po Moynihanu slično trebala postojati i najteža moguća osuda za varanje u sportu.
 Izjava je značajna jer je to jedan od najtežih verbalnih napada ikad pokrenut od strane višeg olimpijskog odbora protiv WADA-e, koja je osnovana u listopadu 1999. godine da se svijet ujedini u borbi protiv dopinga u sportu poštujući pravila i sankcije antidopinške politike. 
Naime, čemu postoje pravila kada netko uzima strogo zabranjene supstance, zatim dobije samo privremenu suspenziju i svejedno može i dalje sudjelovati na Olimpijskim igrama u Londonu? 
Američki atletičar, olimpijski pobjednik i svjetski prvak Lashawn Meritt moći će trčati u Londonu nakon što je uspješno uložio žalbu nakon što je uhvaćen u prekršaju. Prvotno je Meritt bio kažnjen po trenutnim pravilima WADA-e zabranom nastupanja 2 godine, budući da je bio pozitivan na zabranjene steroide (DHEA - anabolični steroid dehidroepiandosteron i pregnenolon) na tri uzastopne dopinške kontrole, u listopadu i prosincu 2009., te u siječnju 2010 godine. Prisjetimo se kako je tada izjavio: 'Teško mi je prihvatiti da sam pao na dopinškoj kontroli zbog preparata kojeg sam koristio iz osobnih razloga. Nadam se da će mi obitelj, prijatelji i sponzori oprostiti zbog ove glupe pogreške. Sram me je i nikakva eventualna kazna neće biti gora od toga što trenutno osjećam.' Suspendiran je na razdoblje od 21 mjesec koje je isteklo u srpnju ove godine, međutim donedavno je pravilo 45. Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO-a) zabranjivalo natjecanje na sljedećim olimpijskim igrama svim sportašima kažnjenim suspenzijom dužom od 6 mjeseci, čak i ako im je suspenzija odavno istekla.
Isprva je izgledalo malo vjerojatno da će Merrittova 'isprika' - da nije bio svjestan da proizvod koji koristi sadrži steroid DHEA - biti mu od pomoći da izbjegne suspenziju. Razlog tomu leži u vrlo jasnom antidopinškom pravilu - o osobnoj odgovornosti športaša koje kaže da je svaki športaš osobno odgovoran za sve ono što unaša u svoje tijelo.
Na spomenuto pravilo 45. Merittov odvjetnik Howard Jacobs je sastavio i uložio žalbu oslanjajući se na 'izvanredne olakotne okolnosti' (mitigating circumstances), odnosno činjenicu da zabranjeno sredstvo nije uzimao zbog poboljšanja svojih trkačkih sposobnosti, već iz 'osobnih razloga'!? Njegov odvjetnik, u priopćenju je tvrdio da su pozitivni testovi rezultat toga što je Merritt koristio pripravak 'za povećanje muškosti' (za potenciju i izdržljivost op.a.) koji se bez recepta može kupiti u ljekarni (kontroverzni pripravak ExtenZe). Doug Logan, izvršni direktor USA Track & Field, kazao je kako je Meritt svojim sebičnim djelima učinio štetu američkim nacionalnim naporima da se bori protiv pošasti droga za poboljšanje izvedbe u atletici. Kasnije se nakon odluke američkog atletskog saveza (USATF) mogao natjecati na Svjetskom prvenstvu u kolovozu u Daeguju (Južna Koreja), usprkos što se nije natjecao na državnom prvenstvu SAD-a, što je kvalifikacija za uključivanje u momčad!? Amerikanci su napravili iznimku u njegovom slučaju, jer je Merritt je bio član štafete 4x400m koja je osvojila zlato.. 

Iako je Vijeće američke arbitražne udruge (The American Arbitration Association panel) zastupalo pravno mišljenje da postoji mogućnost da Merritt ipak nastupi na Olimpijskim igrama, MOO ih nije ozbiljno shvaćao, navodeći da 'pravilo iz Osake' vrlo jasno, definirano i nedvojbeno kaže da onaj športaš koji je suspendiran na duže od 6mj. ne može se natjecati na idućim OI. MOO i Američki olimpijski odbor (USOC) zajednički su zatražili od Športskog arbitražnog suda (CAS) da 'rasvijetli' sve kontroverze oko ovog MOO-ovog dopinškog pravila koje u športskom svijetu 'diže prašinu' sve od njegovog donošenja prije Igara u Pekingu 2008. godine. MOO drži da je ovo pravilo neophodno kako bi se s Olimpijskih igara udaljili svi oni športaši koji su prekršili antidopiška pravila i da to pravilo ne služi kao kazna već kao pravilo kojim se određuje tko zadovoljava uvjete za nastup na OI. S druge pak strane, kritičari (USOC) tog 'pravila iz Osake', uvedenog 1992. godine, naglašavaju da je to nepravedno kažnjavanje športaša jer na taj način dvaput plaćaju za isti prekršaj.
Cijela športska javnost nestrpljivo je iščekivala odluku Športskog arbitražnog suda do objave presude 6.listopada nakon što je suđenje jednom u rujnu odgođeno. CAS je poništio pravilo 45. i proglasio ga nevažećim uz obrazloženje da je ono u nesuglasju sa samom Olimpijskom poveljom i WADA-inim Kodeksom. Moynihan je komentirao odluku da je došlo vrijeme kada pravne tehnike mogu pomoći moralnoj bezkrupuloznosti te da će odlukom Športskog arbitražnog suda osuđeni prekršitelji dopinga biti u mogućnosti 'kupiti' upad bez ulaznice na Olimpijske igre.
Osim Amerikanaca, CAS-ova bi odluka sada mogla blagonaklono djelovati i prema sportašima zemlje domaćina predstojećih Igara kao što su sprinter Dwain Chambers (bivši europski prvak na 100m koji je uhvaćen u BALCO skandalu i služi dvogodišnju suspenziju i ne ispunjava uvjete za britansku reprezentaciju) i biciklist David Millar, kojima je MOO ranije već zabranio nastup postupajući u skladu pravilom 45.

Istodobno je krenulo međusobno optuživanje, jer se i Britanski olimpijski odbor našao pod velikim pritiskom Svjetske antidopinške agencije (WADA) na čelu s predsjednikom Johnom Faheyom koja ga 'poziva' da promjeni pravilnik po kojemu je svaki športaš koji je uhvaćen u dopingiranju doživotno suspendiran od olimpijskih natjecanja za britanski tim. BOA-ino pravilo koje 'osvjedočenim' dopingašima doživotno brani nastup za britansku olimpijsku momčad podijelilo je mišljenje britanske, ali i svjetske športske javnosti. Neke od britanskih športskih legendi poput Lorda Coea zagovaraju doživotnu zabranu, dok jedan od ponajboljih svjetskih troskokaša u povijesti tog športa, Jonathan Edwards, oštro se protivi takvom drakonskom pravilniku. Takvo WADA-ino mišljenje baš i ne dijele viši dužnosnici MOO-a. Viši je dužnosnik MOO-a, Denis Oswald, izjavio da podupire BOA-ino legitimno pravo da sama odluči o tome tko se smije kandidirati za njen tim. Moynihan smatra da je BOA-ino pravilo u skladu s britanskim i EU zakonima te da jasno razlikuje nenamjerno i namjerno uzimanje dopinga, tim pravilima je obuhvaćeno više od 90% britanskih sportaša i za sve postoji jednaki žalbeni proces. 


Iako BOA nema nadležnosti nad američkim sportašima, slučaj Meritt je obnovio pritisak na WADU da promijeni svoju politiku obrazlažući pritisak kako olimpijske vrijednosti trebaju prepoznati svojim sankcijama ljudsku slabost, znati i za mogućnost oproštanja i otkupljenja, ali da opet treba postojati i ne smije se zanemarivati jasno poštivanje pravosudnog sustava i mogućnost njegove reforme. Isto tako trebalo bi si postaviti pitanje koja bi bila svrha potpunog oprosta sportaša koji je selektivnim odabirom natjecatelja svjesno prekršio pravila odbijanjem provođenja testiranja? U današnje vrijeme ni mala djeca više naivno ne vjeruju da će jednom uhvaćeni sportaš u dopingu zauvijek prestati npr. uzimati hormon rasta i pokušati ponovno s drugim zabranjenim sredstvima. 
Uvijek će postojati suprotstavljene strane, jedni će zastupati stranu dopingiranih sportaša kako ipak zaslužuju drugu priliku, a drugi poput Moynihana će kritizirati takvo mišljenje jer po njemu ostali, čisti sportaši na neki način pate i gube svoju priliku. 


CAS 2011/O/2422 USOC v. IOC

Triatlonka suspendirana na 8 mjeseci zbog pseudoefedrina - Kanadski centar za etiku u sportu (CCES) objavio je krajem rujna da je kanadska triatlonka uzela zabranjeni stimulans. Pogledaj u kojem lijeku se nalazi: link - Pseudoefedrin djeluje na sluznicu čime smanjuje curenje iz nosa, povećava prohodnost dišnih putova te olakšava disanje. Klasificiran na listi WADA-e kao 'specified substance', zabranjen u natjecanju.
Prema pravilima kanadskog anti-doping programa (CADP), sportaš koji je uhvaćen u prvom prekršaju koji uključuje uzimanje 'specified substance' može tražiti smanjenje sankcije i do same opomene. U ovom slučaju triatlonka se odrekla svojeg prava na suđenje i prihvatila sankciju koja uključuje zabranu sudjelovanja u bilokojem svojstvu sa svim sportašima, potpisnicima anti-doping programa kao i zabranu trening obuke sa članovima vlastitog tima u zabranjenom periodu. 
Kanadski centar za etiku u sportu je nezavisna, nacionalna, neprofitna organizacija svjesna da istinski sport može napraviti veliku razliku za pojedince i zajednicu. Svojim načelima i pravilima štiti integritet sporta od negativnih opasnosti, dopinga i drugih neetičnih ponašanja i zalaže se za sport koji je pošten, siguran i otvoren za sve.

Write a comment

Comments: 0