Testing the limits of your ability to climb in both positions

Ako ste poput Jana Ulricha (njemački biciklist, osvojio Tour de France 1997. i do sada je jedini njemački biciklist kojemu je to pošlo za rukom) postojat će samo neka brda ili pojedini usponi na kojima se nećete dići na pedale, a ako ste slični Marcu Pantaniju (pobjednik Tour de France 1998.) onda ćete se vjerojatno osjećati ugodnije ako vozite većinu vremena po brdima u sjedećem položaju. Međutim, kako uopće možemo znati koji položaj je efikasniji pri samom penjanju u nekom trenutku? Najjednostavnije bi bilo pogledati brojne studije o tom pitanju čiji rezultati sugeriraju kako većina biciklista to radi ili da u nekim slučajevima su obje pozicije jednako učinkovite ostavljajući prostor za osobne želje.

 

Jedna od najranijih studija koja se bavila tim pitanjem je sa sveučilišta u Coloradu i objavljena je 1996.godine. Testiralo se 7 konkurentnih biciklista u vježbama u sjedećem i stojećem položaju i svakoj vježbi se određivao njihov VO2 max. Razna mjerenja su uzeta u tim pozicijama na brzini od 20km/h pri nagibu 4% i na brzini 12.3km/h pri nagibu 10%. Otkrili su da je broj otkucaja srca i udio kisika bili znatno veći kada su biciklisti pedalirali u stojećem položaju pri većoj brzini na nižem nagibu, ali da nije bilo razlike u odnosu 2 položaja na manjoj brzini uz puno strmiji nagib. Međutim, rezultati su pokazali da biciklistima koji voze u stojećoj poziciji na strmijem usponu noge rade s manjim naporom. Dakle, studija je pokazala da biciklisti jednako troše energiju neovisno o pozicijama, ali su puno učinkovitiji kada sjede na nižim nagibima dok stoje na puno strmijim usponima. Ovo zadnje zasigurno zna svaki iskusniji biciklist: može se poćeti voziti i penjati u sjedećem položaju i zatim pri većem usponu kada postaje već previše neudobno, dići se na pedale što zahvaljujući gravitacijskoj sili i punoj tjelesnoj težini daje onaj lakši osjećaj.

 

Kako je to uvijek kod svakog istraživanja, zadanoj temi se može prići i iz drugih kutova gledanja. Tako su francuski znanstvenici 2002. godine uspoređujući učinkovitost (utrošena energija pri okretanju pedala) i ekonomičnost (omjer utrošene energije prema utrošenoj snazi) 8 biciklista koji su se penjali u sjedećoj i stojećoj poziciju uz 75% snage i isto tako su mjerili njihov vrhunac snage u sprintevima koji su trajali 30 sekundi. Otkrili su da je bruto učinkovitost i ekonomičnost bila ista u oba dvije pozicije, ali snaga je došla do vrhunca kada su stali na pedale.

 

Najnovija istraživanja glede uspoređivanja tih pozicija uzimaju u obzir sve moguće performanse. Znanstvenici sa norveškog kineziološkog fakulteta je proučavalo 10 biciklista u njihovoj vožnji do potpune iscrpljenosti koristeći različite postotke njihove osobne snage V02 max pri 10% usponu. Oni su zaključili da u principu biciklistima je na volji da izaberu poziciju koju žele do povećanja intenziteta 86% VO2 max, dok stojeći položaj treba koristiti kada se intenzitet popne iznad 94% i približava se 165% VO2 max (imajući na umu da VO2 max - maksimalna potrošnja kisika odgovara maksimalnoj korištenoj snazi u 6 minuta). Više o izračunavanju maksimalnog aerobnog kapaciteta, primitka kisika ili VO2 max možete pročitati ovdje.

 

U cjelini navedena istraživanja su pokazala da ne postoji jasno izražena razlika glede oba položaja. Stojeći na pedalama zahtijeva malo više enrgije i proizvodi malo više snage tako da je sigurno bolji način za brže penjanje po kraćim usponima. A i zato jer se koristi više tjelesne mase za generiranje snage stojeći položaj daje mišićima ponekad potreban kraći odmor na dužim usponima. Zato možete vjerovati svojem šestom čulu koje će vam možda šapnuti koji je bolji način. Ta "poruka vašeg tijela" koja vam govori da sjedite ili stojite ne razlikuje se mnogo od vašeg unutarnjeg osjećaja za tempo - one poruke koja vam govori da usporite, ubrzate ili držite stalan tempo. Više iskustva u usponima je jednostavna formula koja daje pouzdanije poruke!

 

Kada usponi na brda budu dio vaše svakodnevne vožnje i vježbanja penjanja u intervalima, odaberite neku prigodu kada ćete boraviti u sjedećem položaju što duže i suprotno kada ćete stajati na pedalama čak i kada se kontinuirano penjete nekoliko minuta. Ja sam danas se popeo na vrh u konstantnom stojećem položaju na pedalama, a moj prijatelj Marijan u konstantnom sjedećem položaju.

 

Ispitivanje granica vaših sposobnosti koristeći obje pozicije učinit će vas sigurno jačim "all-around climber-om"!

Write a comment

Comments: 0