Mentalni trening u triatlonu

Za običnog gledatelja triatlon se sastoji se od nekoliko desetaka ponekad stotine nevjerojatno izgrađenih sportaša koji se natječu u utrci - testu snage i izdržljivosti. Napregnuti mišići ruku i nogu koji zajedno rade, a  ponekad i opasno blizu mogućeg sudara. Nakon nekoliko sati, ponekad i više, oni najbolji prijeđu ciljnu liniju i utrka je gotova. 

 

Za triatlonace utrka je, međutim, samo jedan kratak od mnogih dugo očekivanih događaja za koje se oni pažljivo pripremaju mjesecima, ako ne i godinama. Fizički trening u svakoj od tri discipline triatlona izuzetno je bitan. Osim toga, triatlonci moraju stalno vježbati svoje vještine u prelaženju iz jedne discipline na drugu (tzv. tranzicije).Nakon svih tih treninga, mnogi vrhunski triatlonci su u sličnoj fizičkoj formi kad stignu na samu startnu liniju. Ono što ih razlikuje na dan utrke je koja je njihova pripremljenost za drugu stranu te iste utrke - psihičku utrku.

 

Neki od psihičkih dijelova triatlona, kao i u mnogim sportovima izdržljivosti, su: sposobnost da se usredotočite na cilj, ignoriranje boli, mogućnost zadržavanja frustracija i tjeskobe u provjeri, i izbjegavanje ometanja. 

 

Većina triatlonaca tvrdi kako psihička strana sporta ima najveći utjecaj na to kako oni napreduju. Unatoč tome priznaju, da često troše jednostavno premalo vremena na mentalne pripreme. Joe Friel kaže: 'mentalni aspekt je područje koje mnogi sportaši mogu poboljšati. Postoje mnogi aspekti sportske psihologije, a najvažnije su povjerenje, motivacija, koncentracija i opuštanje.'

 

Pokušat ću ovim tekstom opisati neke mentalne pripreme i poželjno je da svaki triatlonac vodi u svom treningu računa o njima. Isto tako navesti ću neke korisne mentalne savjete koje možete držati u umu i dok je Vaš um već u samoj utrci.

 

Zamislite na trenutak da ste triatlonac koji je "u zoni". Tamo sve radi besprijekorno. Vaši pokreti su udobni i prirodni, i vaše tijelo automatski zna što treba učiniti bez razmišljanja o tome. Vi ste u potpunosti upoznati sa vašom opremom, i kada nastane neka smetnja, u stanju ste napraviti stvari brzo i zadržati besprijekornu situaciju bez prekida u tempu. Vaš um je potpuno usmjeren, i ništa vas ne može omesti, ni krajolik, ni kiša, hladnoća, toplina ili sudar koji ste upravo uspjeli izbjeći. To je scenarij kada u Vaš trening dodate mentalni trening tako da ga uključite u svoju rutinu. Da bi ste bili najbolji, želite nastupiti na visokoj razini, čak i u najgorim uvjetima. Započnite tako da osigurate sve što možete za svoj fizički aspekt treninga tako da čim više smanjite ometanja koja mogu utjecati na drugi aspekt  treninga. To uključuje da ste dobro pripremljeni, dobro odmoreni, zdravi i uzimate adekvatne sastojke u zadanoj prehrani.   

 

U svojoj knjizi "The Triathlete's Guide to Mental Training" Jim Taylor i Terri Schneider naveli su slijedeće 3 bitne stvari koje su temelj svakog mentalnog triatlonskog treninga: 

 

1. Perspektiva na natjecanje - Kako mislite i osjećate se na utrci i kako pristupate natjecateljskoj situaciji? 
2. Pogled na sebe kao natjecatelja - Kako se snalazite u treningu i utrkama? 
3. Stav prema uspjehu i neuspjehu - Kako definirate uspjeh, što vidite kao neuspjeh, kakvu ulogu za Vas imaju uspjeh i neuspjeh u samom izgrađivanju boljeg triatlonca koji možete postati?

 

Nadovezujući se na tim temeljima unesite svoj triatlonski trening u tu perspektivu. Prvo prihvatite da i u triatlonu  kao i sa svime u životu, možete doživjeti uspone i padove. To je u biti najučinkovitiji način kako vidjeti kako se reagira na natjecanjima i upravo to čini razliku odlično mentalno pripremljenih triatlonaca prema ostalima. Drugo, sjetite se da triatlon ne bi trebalo mijenjati istodobno sa svakim novim osobnim prelaskom iz pozitivne u negativnu stranicu života. Negativni osjećaj o treningu može lako dovesti do osjećaja straha ili izbjegavanja. Eliminirajte one negativne osjećaje fokusiranjem na zašto u biti ja volim triatlon, da li je to sam trening, druženje, natjecanje ili osjećaj postignuća kada završimo utrku. Zapamtite da je trening proces, a pritiskom na naprijed sa svojim rasporedom treninga pomoći ćete si u brušenju mentalne izdržljivosti koju itekako trebate kada dođe dan D.

 

Kada je tijelo i um spremno za utrku možete završiti jedan od najboljih triatlona u svom životu. S time da je velika razlika da s mentalnim treningom možete zadržati svoje emocije pod kontrolom. To vam omogućuje da se koncentrirate, izbjegavate uznemirujuće misli ili događanja, ignorirate osjećaje frustracije kada ste zaostali za drugima i zadržati svoje povjerenje u provjeru da trenutno radite dobro. Mentalni trening pomaže vam prevladati bol kada su vam mišići pritom nerijetko tvrdi i iscrpljeni pod jakim pritiskom utrke.

 

Na svjetskom prvenstvu u triatlonu (ITU) 1997., poznata australska triatlonka Michellie Jones dokazala je da je odlično bila pripremljena za nošenje s psihičkim stresom na utrci. Jones je u sudaru pala sa bicikla i zapetljala se špicama drugog kotača. Ona se brzo oporavila i nastavila dalje, sama je kasnije priznala da je naučila na treningu kada je potrebno da se ostane jak i izdrži do kraja. Nastavila je slabije kroz utrku, ali psihičkim i fizičkim guranjem uspjela je završiti na trećem mjestu. Tek nakon utrke vidjela je krv na svojim cipelama iz incidenta s nekoliko uboda u svakoj nozi. Iako je došla kao treća, Jones je bila ponosna na sebe da je ostala pozitivna i usredotočena sve dok nije prošla kroz ciljnu liniju.

 

Ili nama bliži primjer hrvatskog odličnog triatlonca Andreja Vištice koji je 2010. godine na olimpijskom triatlonu u Splitu (Marjanskom điru) nakon što je sam stigao u drugom krugu (od pet krugova bicikla) drugu grupu koja mu je bježala (i koja je tada zaostajala 40 sek. za vodećom grupom), na ulasku u 3.krug pao sa bicikla. Andrej je tada zbog grča u listu izgubio dosta vremena, ali je ipak se digao i nastavio dalje voziti bicikl i trčati te na kraju je došao do ukupno 4. i 3. mjesta u poretku za Prvenstvo Hrvatske u olimpijskom triatlonu. 

 

Ponekad možete postići uspjeh u triatlonu ne samo u utrci, već i u samim izazovima koje ste uspjeli prevladati da dođete do cilja. Npr. Michael Pate, autor knjige o svojim iskustvima u triatlonu pod nazivom "When Big Boys Tri", opisuje kako je s vremenom prošao put od 167,8 kilograma do željenog cilja na svojem prvom triatlonu.


Za izazove poput ovih, psihičko fokusiranje tijekom treninga je jednako važno kao i na samoj utrci.
Na internetu možete pronaći bezbroj savjeta glede psihičkih priprema i vježbi za sam triatlon. Ovo su možda najbolji koje sam pronašao: 


- Postavljanje realnih, ali zastrašujućih ciljeva. - Trebao bi znati da možeš ostvariti cilj koji si postavio, ali to također zahtijeva najveći mogući fizički i psihički fokus u tom smjeru. Npr. trčati tempom 3:00/km u zadnjim kilometrima utrke bilo bi nerealno očekivati, ali skinuti 10 sekundi po km je moguće ukoliko želite pobijediti sebe. Nekome je potrebno i za takav rezultat neko vrijeme, pa upravo to vrijeme možete iskoristiti za potrebno mentalno guranje tijekom treninga. (Izvor: 'You Failed? Great job!')


- Koristite tehniku raskomadanja za svladavanje km po km utrke. - Tehnika 'chunking' je umjetnost razbijanja većih zadataka u umu i usredočenje u njemu na manje zadatke. Npr. umjesto da razmišljate o cijeloj utrci, ili cijeloj dionici plivanja, mislite na utrku  tako da mislite od početka do prve bove. Kasnije se usredotočite na utrku od zadnje bove do obale. Ovo rukovanje tehnikom 'chunking' može spriječiti osjećaj većih i teških utrka i pomoći da svatko osobno razvije svoju tempo strategiju. (Jacobson, Troy. 'Mental Skill Strategy -- Chunking' USA Triathlon.)


- Pratite svoj napredak! - Ako idete za tim da stavite komponentu 'vrijeme' predviđeno za trening, budite svjesni  napretka koji pratite. Postoji veliki broj uređaja koje možete koristiti da biste pratili svoj napredak treninga, uključujući pulsmetre, mjerača tempa i računalnih biciklističkih programa. Odaberite uređaj koji želite koristiti za praćenje i vodite dnevnik o tome koja su izvješća za svaki trening.
 - Imanje povjerenja u ono što ste do sada postigli! - Kada ste prvi puta počeli trenirati za novi bitni događaj, pa čak i ako će to trajati samo par tjedana u tom treningu, cilj vam je doći do željenog rezultata prije nego se približi sama ta utrka, čak i ako se natjecanje isprva čini jako udaljeno. Nemojte izgubiti nikada iz vida gdje ste bili kada ste krenuli do te točke, čak i ako se radi o smanjenju rezultata za 10 sek. po km, ili jednostavno prelasku s kauča na cestu. (Newsome, Paul 'Mental Focus: Don't Lose Your Head!')


- Ostanite usredotočeni samo na Vaš cilj, ne vodite računa i o ciljevima drugih! - Jedini cilj koji bi trebao biti vaša stvar, i prije i za vrijeme utrke, je onaj vlastiti. Znate koji tempo trebate držati da postignete svoje ciljeve. Npr. pogled na natjecatelja koji vas prolazi može biti dodatni motiv da ubrzamo, ali nemojte misliti da ako odmah ne ubrzate da ćete 'zaostati u utrci'.


- Redefinirajte 'uspjeh'! - Zamislite uspjeh ne kao pobjedu ili kvalifikaciju za drugu utrku. Razmišljajte da je to najbolji rezultat vaših sposobnosti i uživanja u tom iskustvu. 


- Uzmite 'razigrani pristup'! - Da izbjegnete uzimanje treninga previše ozbiljno što dovodi i do negativnih osjećaja prema treniranju, pretvorite to vrijeme predviđeno za trening u vrijeme za igru i zabavu. Napravite od treninga igru, jer tako smanjujete mogući stres umjesto da ga nepotrebno stvarate. (Evans, Marc: 'Cognitive: Playing at Triathlon')

 

Which of these 5 types of triathletes are You?

Write a comment

Comments: 0