Svjetski dan srca

26. rujna ove godine biti će 10.godišnjica obilježavanja Svjetskog dana srca. Svjetski dan srca ima kao glavni cilj svake godine upozoravati čovječanstvo na to da su bolesti srca i moždani udar vodeći uzroci smrti u svijetu koji svake godine odnose 17,2 milijuna života, dok u Hrvatskoj 53,6 % stanovništva umire od bolesti srca i krvnih žila (samo lani su odnijele 26.325 života). Tema ove godine nosi naziv "Radim za srce".

 

 

Zajedno sa svojim članicama, Svjetska kardiološka federacija širi spoznaje da se najmanje 80% prijevremenih smrti od bolesti srca i moždanog udara može izbjeći ako su otklonjeni glavni rizični čimbenici, poglavito duhan, nezdrava prehrana te tjelesna neaktivnost.

Najbitnije poruke Svjetske kardiološke federacije i Hrvatskoga kardiološkog društva prigodom Svjetskoga dana srca mogu se sažeti na sljedeći način.

 

Tjelesna aktivnost presudna je za održavanje srca zdravim. Trčanje u trajanju od jednoga sata ili više svakoga tjedna smanjuje rizik bolesti srca za 42%. Brzo hodanje od po 30 min. svakoga dana smanjuje rizik bolesti srca za 18%. i moždanoga udara za oko 11%. Odlazak pješice na posao jedan je od najpraktičnijh načina kako sačuvati zdravo srce. 

 

Svatko, mlad i star, poziva se na svekoliku potporu zdravome načinu života radi očuvanja zdravoga srca, kako unutar obitelji, tako i u školi, na radnome mjestu ili drugdje u zajednici. "Djeca i mladi poprimaju navike i način života svoje obitelji, učitelja i društvenoga okružja, a nova istraživanja ukazuju da se upravo u toj dobi stvaraju prehrambene navike i oblikuje odnos prema tjelesnoj aktivnosti za čitav život," izjavio je professor Shahryar Sheikh, predsjednik Svjetske kardiološke federacije." Stoga, je nužno da primarna prevencija bolesti srca i krvnih žila počne u mladosti, uz podršku roditelja i društvene zajednice, te da se osvijesti činjenica da je upravo u toj dobi moguće polučiti velike pomake u smanjenju smrtnosti od ovih bolesti".

 

American Heart Association 2004. godine odlučila se suočiti s izazovom. kardiovaskularne bolesti do tada su odnijele gotovo 500.000 života američkih žena svake godine, ali žene nisu na to dovoljno obraćale pozornost. Rastjeravši mitove i podizanjem svijesti o bolesti srca kao broju 1. smrti žena, stvorena je inicijativa "Go Red for Woman" - strastvena, emocionala, društvena inicijativa dizajnirana da osnaži žene da preuzmu brigu za svoje zdravlje srca koja je brzo dostigla svjetske okvire. Svatko u svijetu može podupirati inicijativu, samo je potrebno da kupite i nosite odjeću crvene boje, a činiti dobro uvijek je u modi! Bez brige, žene to znaju prepoznati!

 

Istraživanje sa Sveučilišta u Erlangenu (Njemačka) pokazalo je da se srce triatlonaca najbolje prilagođava fizičkom vježbanju, naravno ukoliko oni vježbaju na "uravnotežen način". Znanstvenici su zaključili da triatlonci imaju najmanji rizik od iznenadne smrti, jer kroz triatlon najbolje objedinjuju vježbe snage i izdržljivosti.

 

Studija, objavljena u časopisu "Radiology", pokazala je da srce tih sportaša prilagođeno je fizičkim vježbama na posve uravnotežen način, a ne kao kod ostalih tipova sportaša čiji trening neprimjereno favorizira četiri komore srca gdje asimetrično raste rizik iznenadne smrti. Magnetskom rezonancom pregledano je ukupno 26 muškaraca koji su se bavili profesionalnim triatlonom, u prosjeku 27,9 godina, a sve s više od šest godina iskustva u treninzima na najvišem nivou. Nakon usporedbe tih testova s 27 drugih ljudi iste dobi koji se bave sportom više od tri sata tjedno, vidjelo se kako je kod triatlonaca lijevi atrij i lijeva i desna komora veća. Štoviše, oni su također našli očite razlike u mišićnoj masi i da je zid i lijeve i desne klijetke deblji kod triatlonaca.

 

Ove prilagodbe srca, prema dr. Michaelu Lellu, autoru istraživanja, "su odraz prirode triatlonskog treninga koji ravnomjerno uključuje i vježbe snage i izdržljivosti." Lell je podsjetio da takvo kombinirano vježbanje je uvijek bilo povezano s povećanim rizikom iznenadnih srčanih događaja, iako se u ovoj studiji kod adaptiranih triatlonaca na takvo vježbanje nije vidio takav rizik. U stvari frenkvencija srca u odmoru je u triatlonaca 17 posto niža, što znatno poboljšava protok krvi i poboljšava funkciju srca kao najbitnijeg ljudskog organa!

 

"Studija je izrazito važna jer pokazuje da triatlonci posjeduju jače srce i da su sposobni obavljati isti posao s manje truda", zaključuje dr Lell.

 

Write a comment

Comments: 0