Stretching in Triathlon

Stretching (istezanje). To je ono nešto koje svi znamo da bismo trebali raditi, ali neki od nas vrlo rijetko to rade pogotovo prije trčanja. A da li uopće istezanje sprječava ozljede?

Igrajući košarku, treneri bi mi uvijek naredili istezanje prije i nakon svakog treninga. Mi bi obično se trudili biti fokusirani, ali u biti smo 'ubijali vrijeme' dok ne počne prava igra. Samo bi pazili da ne izgledamo glupo kao Woody Harrelson u filmu 'White men can't jump'.

Kada radimo vježbe brzine u bazenu ili trčimo uzbrdo osjećamo se kako radimo nešto super u svom treningu. Sva ta snaga i znoj je dokaz da se trenira, a istezanje većinom radimo u melodramatičnom tonu misleći samo već o tušu i zasluženom odmoru, ali takva briga oko istezanja ne bi trebala nikako postati naša navika!


Sada kada treniram triatlon nailazim na brojne članke o tome koliki je bitno istezanje da se poboljša izvedba i da se utječe na proces oporavka. Polako sve više svojim treninzima dodajem vježbi istezanja, i ne samo toliko zbog navedenih razloga, već da mi pomogne u ravnom držanju ili općenito u osjećaju ravnoteže.
I stalno se pitam da li radim dobro? Jer kad pročitaš ovdje da

..Sportovi izdržljivosti kao što je triatlon zahtijevaju od sportaša da ponavlja isti pokret mišića bezbroj puta.

Bilo da je u pitanju zaveslaj, kadenca ili tempo trčanja, ponavlja se kontrakcija mišića, a vezivno tkivo se smanjuje i postaje uže. Triatlonci sa boljom fleksibilnosti i elastičnosti mišića obavljaju djelotvornije i efikasnije trening od onih sa slabijom fleksiblnosti i elastičnosti mišića bez stretchinga.

Npr. govori se da su fleksibilni kvadriceps i kuk važni za lakše trčanje.Istezanje tih mišićnih skupina smanjuje opseg pokreta u kuku, istodobno povećavajući razinu prijeko potrebne energije za trčanje. Kada se ne radi istezanje stražnje lože može se smanjiti učinak na biciklu.

Osim poboljšanja performansi, istezanje je također važno u procesu oporavka i prevenciji ozljeda.


Primjer vježbi istezanja za triatlonce:
 


Nedavno je u New York Timesu objavljena studija u kojoj piše: 'Većina dostupnih znanosti snažno sugerira da statičko istezanje prije treninga ne samo da ne sprječava ozljede, već da zapravo može ometati atletske performanse. Tu je vrlo važan neurološki efekt istezanja, rekao je Ross Tucker, fiziolog u Južnoafričkoj Republici i koautor web stranice The Science of Sport. Tu je refleks koji sprečava mišić od toga da bude rastegnut previše, koji se aktivira kod statičkog istezanja, a inducira samozaštitu mišića. Prethodne studije su otkrile da sportaši imaju okomiti skok niži nakon prethodnog statičkog istezanje nego bez ikakvog istezanja. Jer mišići ne mogu generirati toliko snage.'

Da li bi se oni koji se ne istežu počeli istezati da nisu pročitali taj broj NY Timesa? Vjerojatno ne, jer su samo prelijeni u brizi za svoje tijelo. 

Write a comment

Comments: 0