Kona Bike Count

Svjetsko prvenstvo u ironmanu u Koni na Havajima je i 'neslužbeni' kraj triatlonske sezone. Međutim, Kona također pruža zaposlenima u triatlonskoj industriji priliku da vide na licu mjesta kako se njihovi proizvodi 'nose' protiv konkurencije ili kakvo je barem mišljenje o tim proizvodima u očima najelitnijih triatlonaca na svijetuKona Bike Count s godinama je postao najvažniji barometar po kojem se procjenjuje vrijednost određene opreme. Cervelo pokazuje svoju dominaciju već zadnjih 7 godina, a Trek je po broju bicikli na drugom mjestu iako sumnjam da ostali poput Lieta i Dibens upravo voze najjači model Speed Concept 9.9.
Zipp kotači za utrke ponovno su najpopularniji kotači koji su se koristili na biciklima na Havajima u 2011.godini. Najagresivniju promotivnu kampanju ususret svjetskom prvenstvu imala je tvrtka Rudy Project; od 211 aero kaciga većina ih je besplatno podijeljena sportašima koji promoviraju Rudy Project, a uspjeli su se kvalificirati na svjetsko prvenstvo.

 

Toliki broj biciklističke opreme, a tako malo prostora. Postoje stotine proizvođača bicikla kroz povijest  Sastavljen od nekoliko desetaka zaposlenih ljudi u triatlonskoj industriji, godišnji popis biciklističke opreme u Koni (The annual Kona Bike Countuključuje bicikle, kotače, sjedala, aerobare, aero kacige, i ostale komponente koje se provjerava dan prije početka najpopularnijeg triatlonskog natjecanja. 
Iako je sportski marketing i njegova industrija evoluirao prema dubinskom tržišnom snimanju više proizvoda u više detalja, kao npr. sustav za hidrataciju, duh se nije mnogo promijenio otkako je proces započeo Dan Empfield, jedan od urednika web portala Slowtwitch u 1992. godini (tadašnji vlasnik Quintana Roo). Predstavnici iz raznih odjela u industriji koja se bave sportskim marketingom s naglaskom na triatlon stoje na ulazu u tranziciju i prilikom ulaza natjecatelja u zonu tranzicije bilježe sve što mogu vidjeti u vezi biciklističke opreme kako bi proizvođači dobili feedback o prisutnosti njihovog branda u profesionalnoj triatlonskoj populaciji koja se dolazi natjecati na najpopularnije svjetsko natjecanje u triatlonu. 

Ovaj godišnji broj je zapravo samo statistika bike check-in-a za broj od oko 1700 sudionika svake godine na svjetskom prvenstvu u ironmanu. Neispričana priča i bitan detalj koji fali u tim brojevima je koja je prosječna dob natjecatelja koja se vozi po određenom brandu. Osim toga, podaci nisu do kraja pouzdani jer nedostaju npr. hand-made bicikli koju godišnje zauzimaju i do 5% ukupnog broja.

Zipp je na samom vrhu liste proizvođača više od 10 uzastopnih godina. Cervelo je svojom izrađenom taktikom u marketingu dokazao da opstaje iako iz godine u godinu plasira na tržište iste modele. Zašto mijenjati uspješnu politiku u marketingu? Ako okvir ne može biti znatno poboljšan da prosječni biciklist to primjeti, ne moramo ga redizajnirati svake godine uzastopce. Dominacija Cervela je očita posljedica dva glavna faktora - dostupnost i pouzdanost. Riječ o brzim biciklima za dobru cijenu. Model P2C bi možda i trebao dobiti nagradu za životno djelo, npr. 'Honda Civic in triathlon', budući da taj model pruža dobru bazu početne triatlonce a opet dobro dođe za ozbiljnija natjecanja po prihvatljivijoj cijeni od ostalih.

Činjenica da si stalno na vrhu ima svoje polazište u običnoj statistici koja se vodi svake godine ili može biti posljedica nekoliko povezanih razloga. Takve godišnje statističke analize opet treba znati čitati, jer brojevi pored određenog branda ne daju uvijek čistu sliku o vezi između korisnika i trenutno popularnog branda. Naime, mnogi proizvođači po nekom defaultu se pojave visoko na ljestvici. Mnoge velike kompanije su jaki sponzori glavnih momčadi u triatlonu kao npr. Orbea i Ridley sponzoriraju ekipe Timex i Zoot. S obzirom na potrebne rezultatske preduvjete da bi se postalo natjecateljski član takvih ekipa, na kraju sezone mnogo članova takvih ekipa se uspiju kvalificirati na prvenstvo pri čemu i to utječe na veći broj određenih brandova u statistici.
Samo zato što neki proizvod nije na vrhu popisa 'popularnosti' ne znači odmah da i nije među najboljima. Bilo je nekoliko slučajeva u biciklističkoj industriji gdje je jedan biciklistički brand popeo se na ljestvici više samo zato jer su potrošači težili prema onim brandovima koji su tada bili 'nepopularni'. Prije 10 godina Trek se nalazio na samom vrhu, a onda je samo nestao. U to vrijeme je bilo na tržištu prisutno više distributora marke Trek nego što je bilo trgovina sa specijalnim (u to vrijeme) vrlo rijetkim triatlonskim biciklima. Kad se triatlon kao sport u javnosti popularizira tada i triatlonac ima viši stupanj očekivanja od opreme i triatlonske industrije. Tada je nastao novi industrijsko-komercijalni val i mnogi su odjednom odlučili sjesti na novije triatlonske bicikle, za razliku od tada vrlo popularnih Trek cestovnih bicikala. Razlog za rošadu na vrhu najpopularnijih proizvođača biciklističke opreme nije zato jer je Trek prestao proizvoditi dobre bicikle, već zato što su primijenili novu politiku marketinga i nisu se tih godina usredotočili na proizvodnju opreme koja je ubrzo postala hit. Naravno, neki upućeniji u ovu temu možda će primjetiti da ni muški ni ženski pobjednik nije ove godine vozio 180km sa Zipp kotačima. Ovogodišnji svjetski prvak Craig Alexander bio je dugo sponzoriran kao Zippov sportaš i njihov najjači brand ambasador, ali je u međuvremenu potpisao sponzorski ugovor sa Shimano, što također znači da koristi Shimano kotače. Craig bi vjerojatno pobijedio i s drugom markom kotača te njegov osobni rekord i bike split nije se dogodio zbog same promjene kotača koliko je vjerojatnije zbog drukčije pozicije na biciklu i najviše zbog njegovih performansa do kojih je došao najviše pametnim i sistematskim metodama treninga. Bez obzira iz kojih razloga se odlučio nakon dugo vremena za promjenu određenenog branda, njegova pobjeda ima uporište samo u tome što je trenutno jedan od najboljih IM sportaša na svijetu
Ako su Zipp kotači 'najbolje' i najpopularniji aero kotači u triatlonu, zašto ih onda i nemaju svi najbolji profesionalci? Mnoge tvrtke u sportskoj industriji plate vrhunskom sportašu da predstavlja njihove proizvode i brand. Ako se radi o kompaniji koja plasira na tržište vlastite proizvode, to znači jednostavnije i lakše korištenje njihove opreme. Međutim, Zipp kao proizvođač je davno osmislio svoj marketing i vodstvo se toga drži tako da ne plaća dodatno svojim sportašima da voze proizvode iz tog pogona. Tom politikom se po njihovom mišljenju ostavlja na volju sportašima da biraju između zajamčene potvrde kvalitetne opreme i mogućeg nagradnog fonda na utrkama od korištenja ostale dobre opreme

Write a comment

Comments: 0