Održivost okoliša i triatlon

Triatlonski savez republike Filipini (otočna država u Jugoistočnoj Aziji) dobio je 'zelenu potporu', potporu putem olimpijske solidarnosti kako bi financirao svoje prve zelene triatlonske radionice.
Taj savez je snažno podupirao u samim počecima kampanju Međunarodnog triatlonskog saveza (ITU) o održivosti i pokrenuo vlastitu zelenu kampanju u triatlonu prošle godine. Ove godine je tako uspješno osigurao potporu za svoju zelenu inicijativu iz olimpijskog programa solidarnosti (olimpijskog četverogodišnjeg plana za sport i okoliš 2009-2012).
Najvažniji ciljevi zelene inicijative triatlona na Filipinima su smanjiti i bolje upravljati problemima sa zagađenjem okoliša i zbrinjavanjem otpada na triatlonskim utrkama. Savez ove godine ima cilj intenzivirati i proširiti promicanje dugotrajne ekološke svijesti među svim sudionicima nekog triatlonskog događaja.
Te zelene triatlonske radionice već su s oduševljenjem podržale mnoge velike multinacionalne kompanije i započele sponzorsku suradnju kako bi podržale razvoj održivog triatlona na Filipinima.

 

U prvom mjesecu 2011. godine napisao sam kako je triatlon - sportski prijatelj okolišu. Malo kasnije, u travnju 2011. održana je 9. konferencija o sportu i okolišu u organizaciji MOO-a u Dohi na kojoj  je predsjednica ITU-a, Marisol Casado govorila o planovima i zelenoj kampanji u triatlonu. Konferencija je održana u uskoj suradnji sa programom UN-a za okoliš (UNEP) sa motom konferencije: 'olimpijski pokret za zeleniju budućnost'. Sudjelovali su mnogi najvažniji predstavnici u sportu, sportskoj industriji, predstavnici sponzora, nevladine zelene organizacije i mnogi ostali koji vide smisao u odgovornosti prema okolišu i sportu.
Neke od teme konferencije bile su: kako sport može pomoći 2012 Rio + 20 samitu o planetu zemlji, rasprava o načinima kako lokalno i globalno provesti olimpijski pokret agende 21 kako bi sportski događaji postali više održivi prema okolišu, kako sport općenito može pomoći u postizanju cilja 7 (održivost okoliša) u milenijskom programu UN-a za razvoj te o ulozi svakog pojedinog olimpijskog kandidata za OI u Londonu u promicanju brige za okoliš.
ITU je odmah nakon pojačao rad 'ITU Komisije za održivost' koja je počela pružati savjete kako ozeleniti triatlon. Komisija je otvorila svoju facebook stranicu TriGreen kako bi pomagala zajedničkom stvaranju i nadgledanju provedbe strateškog plana koji podržava međunarodne triatlonske vrijednosti (socijalne, ekonomske i ekološke).

'Imamo obvezu koristiti sport kao sredstvo za pozitivne promjene na društvenoj razini'. Jacques Rogge

Održivost okoliša usko je povezano s našim preživljavanjem kao ljudske vrste. Moramo učiniti sve što možemo kako bi osigurali da naše vlastite životne aktivnosti ne pridonesu degradaciji prirodnog okoliša, a u isto vrijeme moramo koristiti sport kao sredstvo za poticanje ekološki odgovornog ponašanja prema drugim bićima na zemlji.

Write a comment

Comments: 0