Austrian Half iron Triathlon 2015

9. svibnja 2015. godine sam se natjecao po 4.puta u austrijskom gradiću Mureck na 13. Austrian Half Iron Triathlon (2km plivanja, 88km bicikl i 21km trčanja). Uspio sam završiti prvu triatlonsku utrku ove sezone i to samo nakon 3 tjedna od prometne nesreće koju sam imao 13.travnja na treningu bicikla.

 

Općenito o Murecku i o povijesti organizacije utrke

Mureck (slovenski Cmurek) je maleno mjesto na jugu austrijske pokrajine Štajerske (Steirmark), ima oko 1600 stanovnika, a ime je dobio po rijeci Muri. U povijesnim izvorima prvi puta se spominje 1145 godine kao Mörekke. Na strmini pored mosta kojim se prelazi na slovensku stranu u selo Trate stoji stari grad Cmurek (kako ga zovu štajerski Slovenci koji žive pretežito u tom području) koji je zapravo dvorac sazidan polovicom 12. stoljeća.  U Misseldorfu, prvom selu odmah do Murecka na cesti koja vodi za Bad Radkesburg nalazi se jezero Röcksee veličine 17 ha i na tom jezeru se ove godine održao 13. po redu Austrian Half Iron Triathlon, memorijalna utrka u čast Huberta Königa koji je umro 2006 godine. 

 

Hubert König je bio dugogodišnji predsjednik pokrajinske Štajerske federacije u triatlonu (1990-1999), najzaslužniji za razvoj triatlona u Štajerskoj i Austriji, jedan od organizatora prvog maratona u Grazu i inicijator popularne utrke - ekstremnog duatlona u Mürzzuschlagu. O gosp. Königu možete više pročitati u austrijskom triatlonskom časopisu Finisher iz 2008. godine povodom 25. obljetnice triatlona u Austriji.  Danas memorijalnu utrku organizira njegova supruga Erika König-Zenz s velikom energijom zajedno sa triatlonskim klubom iz Graza (MSC Graz).


Izvještaj s utrke 

Ove sezone sam planirao otvoriti sezonu sa Ironman 70.3. Mallorca gdje sam bio prijavljen i pozvan kao ambasador Let's Tri serije triatlona i duatlona na Mallorci.  Međutim, zbog prometne nesreće koju sam doživio 13. travnja kada mi je na treningu bicikla automobil oduzeo prednost, bio sam prisiljen izmijeniti plan utrka.  Doživio sam pukom srećom lake tjelesne ozljede, međutim na biciklu je totalna šteta, potpuno je neupotrebljiv i nemoguće je izvršiti bilo kakav popravak. Nadam se da ću se uspjeti do kraja brzo oporaviti, jer sam jako motiviran da se barem u drugom djelu sezone natječem na utrkama koje sam već prijavio.


Otišao sam na utrku u Mureck vidjeti mogu li uopće podnijeti fizički napor na half ironman distanci, a najviše sam želio samo doći do cilja nakon nesreće koju sam doživio. Cilj u Murecku za mene je predstavljao svojevrsni novi početak u triatlonu. Najvažnije mi je bilo samo da ne osjetim neke bolove u nogama, vratu i glavi gdje sam imao ozljede kada je na mene auto naletio. 

 

Na utrku sam išao sa jako dobrim prijateljem prof. kineziologije i trenerom Miljenkom Rožmarićem (Micom) koji je i sam dugogodišnji strastveni triatlonac iz Varaždina s kojim volim trenirati. Veselim se da su pred nama ove sezone posebno lijepe utrke i da zajedno od početka 12 mjeseca plivamo na Varaždinskim gradskim bazenima.  Krenuli smo u 6h ujutro, u subotu na dan utrke, budući da je Mureck 85 km udaljen od Varaždina. Budući da sam u Murecku završio utrku 2011. (to mi je bila prvi triatlon polu-duge distance), 2012. i 2014. godine već dobro poznajem tu utrku, datum mi savršeno odgovara za otvaranje triatlon sezone, i zaista uživam natjecati se u Murecku! 

Prvi puta na početku sezonu sam siguran u svoje plivanje zbog povećanog volumena treninga u plivanju, a i zbog nesreće i nedostatka bicikla mogu samo trčati i plivati, pa nastojim biti još više  u vodi. 


Uspio sam doći do cilja za 5h:34min. što je za mene poseban rezultat nakon samo 3 tjedna od prometne nesreće. Zahvalan sam prijatelju Renatu koji mi je posudio svoj cestovni bicikl (aluminijski Cannondale CAAD5 s Campagnolo) s kojim sam se natjecao u Murecku.

Write a comment

Comments: 0