6. Utrka u Radoboju

Danas sam odlučio napraviti trening duatlona i otići s biciklom u mjesto Radoboj u Krapinsko-zagorsku županiju. Općina Radoboj je smještena na prigorju Strahinjčice u sjevernom dijelu Hrvatskog Zagorja. Mnogima nepoznato maleno mjesto je inače poznato i rijetko nalazište sumpora u Europi. Zato je udruga Radobojski pajdaši, udruga vinogradara i vinara najbrojnija udruga u općini.  Okamina vinove loze stara više od 12 milijuna godina pronađena je na području općine Radoboj i predstavlja najstariji poznati fosil ove vrste na svijetu.

Svake godine za dane općine Radoboj održava se brdska cestovna utrka od 15km, a ove godine se nastavila tradicija organiziranja utrke započeta 2008. godine, već 6. po redu. Utrku svake godine organiziraju Sportska zajednica općine Radoboj i Maraton klub Krapina pod vodstvom triatlonca Vjerana Skupnjaka iz Triatlon kluba Rudolf Perišin iz Gornje Stubice. 

 

Krenuo sam iz Varaždina malo iza pola 8 ujutro i bio sam krivo uvjeren da je start utrke u 10h (a bio je u 11h) i zbog jakog vjetra u prsa nisam uspio brzo voziti, a cak sam i u Ivancu nakon samo 20km pomislio da se okrenem natrag doma. Ipak sam odlucio napraviti trening kako sam zamislio i nastavio dalje. Prvi dio duatlona - Varazdin - Radoboj 45km bike (Garmin).

Start utrke je bio u 11h, prijave i osigurane svlačionice i tuš u prostorijama lijepe, prije par godina otvorene osnovne škole Side Košutić u Radoboju. Osnovna škola u Radoboju nosi ime hrvatske književnice Side Košutić koja je za svoga života sudjelovala u organiziranju i promicanju djela prvih grupa hrvatskih žena-književnica.

Startnine nema od početka organizacije ove utrke, a novčane nagrade za najbolje i medalje za najbolje ukupno i po kategorijama, okrjepa na utrci (voda svaka  3km) i bogata zakuska (vino, sokovi, grah, kolači) za natjecatelje je pod pokroviteljstvom općine Radoboj. Svaki natjecatelj je ove godine umjesto majice dobio lijepi maleni bidon bijele boje na kojem piše 'Za Radoboj'. Ukupan broj natjecatelja je bio oko 30. Uvijek će biti trkača koji će prepoznati i doći  podržati razvoj sportske rekreacije i trčanja u nezasluženo zaboravljenim malim selima naše Hrvatske.

Sama staza ima dosta zahtjevne uzbrdice i nizbrdice (90% asfalt, ostalo šumski makadam i staze), ništa čudno za zahtjevnost utrka koje se organiziraju u Hrvatskom Zagorju.

Kako mi nije ovo bila utrka odlučio sam malo popustiti na trčanju i istrčati tako tu stazu da se ne ubijem, jer me još čekao poslije bicikl od 45km po vjetru do Varaždina -  Garmin profil utrke u Radoboju.

Nakon zaslužene kratke okrjepe (punjenja rezervi) i druženja sa sudionicima utrke u novim prostorijama općine Radoboj krenuo sam natrag prema Varaždinu. Inače cesta iz Radoboju prema Varaždinu ima oko 4km konstantnog teškog uspona do spuštanja u mjesto Novi Golubovec. Kasnije je blago valovita, ali dosta otvorena cesta na kojoj uvijek ima nekog vjetra, a danas je bio očito praznik vjetra. Radoboj - Varaždin 45km bike (Garmin)

Total: trening duatlon 105.5km (5h:03min, 5000 cal)

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    koska (Tuesday, 22 October 2013 09:37)

    jurica svaka cast