4. Triatlon Velenje

U nedjelju, 8. srpnja natjecao sam se na Slovenskom državnom prvenstvu u olimpijskom triatlonu u Velenju. To mi je bio prvi olimpijski triatlon u Sloveniji nakon što sam 2010. godine završio sprint triatlon u Ptuju i 2011. godine polu-ironman u Bledu. Veselio sam se jako utrci, jer sam se natjecao sa mnogim slovenskim triatloncima, mojim prijateljima koje redovito susrećem na drugim utrkama. U Velenju sam bio jedini natjecatelj iz Hrvatske i drago mi je da sam imao priliku sudjelovati na triatlonu sa tako jakom konkurencijom, a i bilo je lijepo natjecati se sa slovenskom predstavnicom u triatlonu na Olimpijskim igrama u Londonu - Mateja Šimić.

 

Plivalo se 2 kruga sa samo jednom bovom na jezeru i jednom bovom na obali oko koje se trčalo i skakalo u drugi krug. Temperatura jezera je bila odlična za razliku od vručine koja se osjećala u zraku. Na plivanju sam se osjećao odlično iako su me iznenadili dosta jaki valovi na jezeru kada smo plivali od bove prema obali. U drugom krugu od bove prema obali osjećao sam se odlično i želio sam ubrzati, ali sam zapeo u grupi šestero triatlonaca i nikako nisam uspijevao ni s lijeve ni s desne strane ih proći, a nisam želio da nekoga taknem i da ga preplivam, pa sam plivao njihov tempo do izlaska. Barem nisam morao gledati gdje je izlaz sa plivanja.

 

Biciklistički dio sastojao se od 5 krugova po 8km, cesta je bila zatvorena za promet i tehnički dosta zahtjevna sa dosta jakim zavojima na nizbrdicama i okretima oko čunjeva. U svakom krugu je prije jednog okreta bio dosta jaki uspon od 100m koji je razbijao tempo. Vozio sam jako dobro, kada sam bio u grupi nisam se štedio i vukao sam kao da je i moje prvenstvo, ali sam i vidio bezbrojna taktička nadmudrivanja i jednom sam zbog toga izgubio grupu. U prvom krugu me iznenadio okret nasred ceste oko čunja tako da sam kočio 5m brzinom preko 40km/h i zaustavio se na kotaču natjecatelja ispred i uspio nekako izvesti da ne padnem. Vozilo se dosta po raspoređenim grupama u zavjetrini zbog izrazito jakog vjetra, ali su se grupe jako brzo raspadale zbog jakog tempa i maloprije spomenutih okreta na kojima je trebalo u sekundi reagirati. Puhao je jak i topao vjetar zbog kojeg bi se brzo osušile usnice i imao sam osjećaj kao da nisam ništa popio iz bidona minutu prije. Svejedno potrošio sam samo 2/3 jednog bidona tako da razmišljam da na startu sljedeće utrke drugi maknem.

 

Trčali smo 4 kruga po pjeskovitim i travnatim površinama uz jezero sa blagim nizbrdicama i uzbrdicama. Bile su 2 okrjepe na stazi (samo voda; i voda i cola) i okrjepa u cilju i mnoštvo gledatelja koji su bodrili natjecatelje. Također tijekom bicikla puno više se moglo čuti bodrenje građana Velenja nego što se to vidi po utrkama u Hrvatskoj. Na trčanju sam se osjećao odlično, puno bolje nego na olimpijskom u Zagrebu.

 

U cilj sam ušao samo 20-ak sekundi sporije od mojeg najboljeg vremena kojeg sam ostvario na olimpijskom triatlonu u Zagrebu prije 3 tjedna. U Velenju sam bio jedini natjecatelj iz Hrvatske i drago mi je da sam imao priliku sudjelovati na tako lijepom triatlonu. Zadovoljan sam, jer sam olimpijski u Velenju odradio i iz punog treninga, a u tom prošlom tjednu sam imao dosta intenzivne treninge. Dva dana poslije sam napravio i ovaj teški trening i polako nastavljam sa pripremama za prvenstvo Hrvatske u olimpijskom triatlonu koje će se održati u drugoj polovici kolovoza u Splitu.

 

Rezultati

4. Carfax Olimpijski triatlon Velenje - photos

Carfax Olimpik triatlon 2012 (Triatlon Slovenija) - photos

Hvala slovenskom triatloncu Janezu Klančniku i njegovoj djevojci Kristini koje sam upoznao u Austriji na Crossman triatlonu što su me došli bodriti u Velenje. Hvala Kristini na ovim lijepim fotografijama.

 

 

 


Bike course Velenje
Bike course Velenje

Write a comment

Comments: 0