Slabovidni triatlonac u borbi protiv pravila 'zatamnjenih naočala'

Aaron Scheidies je slabovidan, djelomično slijep natjecatelj u triatlonu. Sedmerostruki je svjetski prvak i osmerostruki američki, nacionalni prvak, a uspješno je završio više od 200 triatlonskih utrka. Doktorirao je fizikalnu terapiju i specijalizirao se u istraživanju tjelesnih pokreta. Ovaj tjedan je podnio tužbu protiv Američkog triatlon saveza, Međunarodnog triatlon saveza (ITU) i organizatora triatlonskog natjecanja (3-D Racing LLC) kako bi zaustavio navedena upravna tijela u provođenju opasnih i diskriminirajućih uvjeta na triatlonskim natjecanjima za slijepe i slabovidne natjecatelje. Pravilnicima je, naime, propisano obvezatno nošenje crnih, zatamnjenih naočala tijekom dionice trčanja.
Scheidies je tridesetogodišnji paratriatlonac sa 20% potpunog vida i u tužbi navodi kako pravila krše američki zakon o invaliditetu (Disabilities Act) iz 1990. godine. On je izgubio vid kada je imao 9 godina kao posljedica Stargardt bolesti. U pravilnicima je propisano da slijepi i slabovidni sudionici moraju nositi tamne naočale za vrijeme trajanja natjecanja i da su paratriatlonci izdvojeni od ostalih nehendikepiranih natjecatelja. Odbijanje slijepih ili slabovidnih natjecatelja da nose tijekom utrke zatamnjene naočale uzrok je za diskvalificiranje. 

 Scheidies smatra kako takvo pravilo stavlja vizualno oslabljene natjecatelje u neravnopravan položaj, jer se  očito zanemaruje životno učenje i znanje takvih osoba kako se kretati i orijentirati bez obzira na svjetlo i njihova mogućnost percepcije i navigacije. Američki triatlon savez zabranjuje nošenje slušalica zbog potencijalne opasnosti, a istodobno propisuju obvezatnost zatamnjenih naočala za slabovidne triatlonce, jer slijepe i slabovidne osobe 'predstavljaju značajnu opasnost ne samo za ostale natjecatelje, već i za ostale promatrače.' Scheidiesov odvjetnik smatra kako je protuzakonito zahtijevati da samo vizualno hendikepirane osobe moraju nositi zatamnjenje naočale kao obvezatni dio natjecateljske opreme i da pravilo zanemaruje smještaj i adaptaciju, najvažnije čimbenike u lakšem savladavanju invalidnosti.

Aaron Scheidies' lawsuit
Partially blind triathlete sues over requirement he wear blackout glasses (CNN)

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Lavenia Aguinaga (Thursday, 02 February 2017 18:07)


    Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you helped me.