1. Dravski ultracross

U nedjelju sam istrčao 1. Dravski ultracross u Varaždinu, utrku koju su organizirali zajedno dva varaždinska kluba, Triatlon klub 042 i Trkački klub Marathon 95. Start je bio kod kupališnog mosta na rijeci Dravi, a trčalo se prva 2 km kroz šumu i po novo uređenom nasipu (koji je inače napravljen da služi kao biciklistička staza uz rijeku Dravu regionalnog projekta Mura - Drava Bike) do sela Svibovec po kojem se trčalo po asfaltu da bi se skrenulo na makadam uz Dravski kanal. Utrka je zamišljena kao promocija novo uređenog nasipa koji već služi mnogim trkačima Varaždina za treninge i kao početak proljetnog trčanja. Dužina utrke bila je 15.9 km i privukla je mnoge domaće trkače, triatlonce i rekreativce.
To mi je bila prva utrka nakon Novogodišnje utrke na samom početku godine. Na samom početku zimske baze odlučio sam ove sezone smanjiti broj utrka i pripremati se za nekoliko ključnih utrka u sezoni. Inače od kraja listopada prošle godine nakon prve dvije sezone kada sam bio sam svoj majstor i trener, počeo sam trenirati i u pripremama mi puno pomaže prof. kineziologije, Nenad Golubić Taubi. Taubi dugi niz godina radi i pomaže mnogim sportašima u Varaždinu u kondicijskoj pripremi, istrčao je mnoge utrke, a sportski život je započeo trenirajući atletiku kao srednjoprugaš. Ljubav prema sportu i svakodnevni predani rad sa sportašima mu je važnije nego priznanje u očima drugih tako da sam sretan što mi daje svoje vrijeme i povjerenje kako bih polako dosegnuo sportske ciljeve uz njegovo znanje i iskustvo.
Nakon halfironmana na Bledu osjetio sam neki umor i zasićenost i nisam više bio siguran u kojem smjeru želim ići u triatlonu sljedeće sezone. Kada sam vizualizirao da se želim vidjeti na neki način još mnogo godina u sportu, odlučio sam stati u smislu da se možda vratim na početak i krenem iznova puno pametnije da se prebrzo ne potrošim i zasitim. Tako da sam se odlučio posvetiti treninzima i radu nekoliko godina (ciklus od nekoliko godina ako ću uspjeti izdržati) za natjecanja u disciplinama olimpijski triatlon i halfironman distanca. Tako da jedno vrijeme neću uopće više sigurno ni pomišljati da trčim duže od polumaratona i da treniram za maraton kao dio priprema za ironman distancu u triatlonu. Na početku mi se činilo kako ta odluka možda neće zadovoljiti moj sportski i avanturistički duh, ali već sada kada pogledam unazad nekoliko mjeseci nije bilo dana kada se nisam veselio treningu. A kako treniram dosta drukčije i intenzivnije nego prošle sezone, počeo sam još više cijeniti i kraće distance u triatlonu. Bojao sam se na početku da će mi biti dosta teško trenirati i ne ići na utrke kao u prve dvije sezone, ali kako sam vidio da se disciplinirano mogu držati treninga i da polako napredujem, svakim danom sam još sigurniji. Osjećaj za disciplinu, ustrajnost i predan rad nisam izgubio iako me neispunjavanje nekih postavljenih ciljeva u privatnom životu znalo tako pokolebati da suprotno mislim.
Jedan od ciljeva u treningu ove sezone mi je i psihološko ojačati na treningu u smislu da ponekad mogu i običan trening pretvoriti u osjećaj kao da sam na utrci. Što se tiče trčanja imao sam prije problem da nisam dobro mogao pogoditi vlastiti tempo i dopuštao bih da me drugi u utrkama povuku. Mjesecima radim na tome i treniram da se mogu sutra na utrci isključiti i držati se svog plana.
Dravski ultracross sam trčao iz punog treninga. Tjedan dana ranije u vrijeme kada se održavao Savski polumaraton u Zagrebu (kojeg sam trčao prve dvije godine) istrčao sam trening na kanalu u Varaždinu od 20km za 1h:33min. što bi bio moj PB u polumaratonu. Još uvijek sam na trenažeru i ovaj tjedan sigurno još neću izaći van. U nedjelju sam imao plan istrčati tih 16km upravo držeći se svog tempa od starta do cilja. Početni plan je bio da ubrzam zadnjih 5km, ali kako sam dosta plivao i bio na trenažeru taj tjedan odlučio sam držati konstantno tempo od 4:40/km do cilja. Kako je to prva utrka i ta distanca ne mogu usporediti sa ranijim rezultatima, ali prošle sezone bih jedva izdržao 10km na tom tempu tako da ne mogu biti nezadovoljan utrkom u nedjelju. Oduvijek poštujem svakog trkača, a pogotovo one starije od mene i prošle sezone bih samo na startu vidio npr. gosp. Dubovečaka iz Lepoglave koji godinama trči. Iako je vjerojatno on taktički trčao utrku, drago mi je da polako napredujem i uspijevam trčati cijelu utrku uz bok takvog trkača. Trčali smo zajedno do okrijepe na oko 10-om km-u kada sam ja pokušao u trku popiti vodu trenirajući i taj dio natjecanja za triatlonske utrke, a on je stao i popio tako da smo u cilj ušli jedan iza drugoga.



Jučer mi je bio dan odmora, a kako tako treniram veselim se odmornim danima i danas se već vračam na trenažer. Pokušavam što pametnije držati se treninga koji je ponekad i veliki stres za organizam tako da sam odlučio malo smanjiti nepotrebno vrijeme provedeno pred računalom tako da iz tog razloga rjeđe u odnosu na prije nešto objavim na blogu.

Izvještaj organizirane i vrijedne ekipe 3sporta koji uključuje rezultate i fotografije i video prilog možete pročitati na portalu 3sporta.com

Write a comment

Comments: 0