Izborni kolegij 'Sportsko pravo'

Sportsko pravo kao izborni kolegij počeo je prvi puta u povijesti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sa predavanjima početkom 11.mjeseca prošle godine. Profesor Siniša Petrović i asistent Petar Ceronja sa katedre za trgovačko pravo i pravo društava i profesor Igor Gliha sa katedre za građansko pravo osmislili su izvođenje nastavnog programa predmeta sportsko pravo. Njihove životopise možete pronaći na završetku knjige koja je odabrana kao udžbenik Sportskog prava (o knjizi možete pročitati u nastavku). Pored impresivnih podataka u životopisima, profesori Siniša Petrović i Igor Gliha su i dugogodišnji članovi Športskog arbitražnog sudišta i Vijeća športske arbitraže (samostalnih i nezavisnih tijela pri Hrvatskom Olimpijskom Odboru) i na kraju veliki i istinski zaljubljenici u sport. Profesor Igor Gliha bio je i aktivni sportaš kao skijaški natjecatelj i skijaški učitelj, a još je uvijek aktivan kao verificirani regatni jedriličar na rekreativnoj razini.  

Knjiga '(Uvod U) Športsko pravo' napisana je od strane grupe autora koji su obradili prvi puta na hrvatskom jeziku različite teme jednako važne za športsku djelatnost. Glavni urednik knjige je Hrvoje Kačer, profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i ujedno utemeljitelj Hrvatskog društva za športsko pravo (utemeljeno 2006.godine) sa sjedištem u Splitu.
Knjiga se sastoji od 15 tematskih cjelina. Na kraju svake tematske cjeline su kontrolna pitanja koja omogućavaju lakše praćenje i svladavanje materije.

Iz sadržaja knjige:

Uvod i osobe u športu (prof.dr.sc. Hrvoje Kačer)
Ustav i šport (dr.sc. Jadranko Crnić, Blanka Ivančić - Kačer,dipl.iur)
Ugovori Općenito (mr.sc. Hrvoje Momčinović)
Športski ugovori maloljetnika (mr.sc. Hrvoje Momčinović, Blanka Ivančić- Kačer)
Trgovačka društva u športu - športsko dioničko društvo (prof.dr.sc. Siniša Petrović)
Pravni okvir transfera profesionalnih nogomet (mr.sc. Marko Ivkošić)
Prava osobnosti i neimovinska šteta u sport (Ivica Crnić, dipl.iur.)
Izvanugovorna odgovornost za štetu nastalu u sportu (prof.dr.sc. Igor Gliha)
Pravo osiguranja u športu (prof.dr.sc. Marijan Ćurković)
Državljanstvo športaša (dr.sc. Ljerka Mintas-Hodak, mr.sc. Zlatko Mateša)
Doping i sport (prof.dr.sc. Boris Labar)
Športske građevine (objekti) (doc.dr. Ante Perkušić)
Športska arbitraža i rješavanje sporova u vezi sa športom (mr. sc. Hrvoje Momčinović)
Šport i protupravna ponašanja (dr. sc. Damir Primorac)
Oporezivanje dohotka športaša u Republici Hrvatskoj (prof.dr.sc. Nikola Mijatović)


U izvođenju predavanja sudjelovali su pored stručnjaka koji izučavaju sportsko pravo i mnogi gosti (neki od njih su i bivši aktivni sportaši) koji su uključeni svakodnevno u sportske djelatnosti i u svom poslu se suočavaju sa različitim problemima koji su posljedica još uvijek nedovoljno razvijene zakonske regulative.  Neki od gostiju bili su dr.sc. Marija Zuber (savjetnica-urednica u časopisu Računovodstvo i financije) koja je pričala o oporezivanju dohotka sportaša, Mario Ančić, Antonio Zujić (dipl.iur. i bivši hokejaš, član uprave KHL Medveščak), Damir Vrbanović (dipl.iur., GNK Dinamo Zagreb).


Knjigu (Uvod U) Športsko pravo (405 str.) možete kupiti na adresi Injženjerskog biroa d.d. (Heinzelova 4a,10000 Zagreb,Tel.: 00385/1 46 00 888) po cijeni od 80 kuna. Isto tako može vam biti zanimljiv i zbornik radova pod nazivom Novi zakon o športu i aktualna praksa iz područja športa i športskih djelatnosti (432.str., 70kn). Zbornik radova sadrži: autorske referate, tekst Zakona o športu, Pravilnik o registru športskih djelatnosti, Nomenklaturu športova i športskih grana u RH, Pravilnik o uvjetima i postupku za davanje mišljenja o organizaciji svjetskih i europskih prvenstava u Republici Hrvatskoj, tekst Povelje Međunarodnog olimpijskog odbora i Nairobijskog ugovora o zaštiti olimpijskog simbola, tekst Svjetskog kodeksa protiv dopinga, tekst Europske konvencije o nasilju i nedoličnom ponašanju gledatelja na športskim priredbama, posebice na nogometnim utakmicama i pročišćeni tekst Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.

Zakon o športu (NN 71/2006, 124/2010) - Donošenjem novog Zakona o športu, koji je stupio na snagu 6. srpnja 2006., u sustav hrvatskoga športa kao djelatnosti od interesa za Republiku Hrvatsku uveo se niz značajnih novina koje se odnose na šport i športske djelatnosti.

Write a comment

Comments: 2