Nesportsko ponašanje u triatlonu i sportsko pravo

Bilo kojim sportom po definiciji upravlja vladavina prava ili točnije rečeno, pravila igre. U sportskom pravu postoji etično ponašanje - moralni kodeks što je ispravno ili dopušteno, a što nije prihvatljivo ili zabranjeno i pravila ili zakoni nisu uvijek jedna te ista stvar. Iako je naš sustav zakona idealno utemeljen na onome što mi kao društvo vjerujemo da je pravično i pravedno, ponekad ne mogu sve moralne zapovijedi naći svoj put u zakonima, statutima i knjigama.  

 

U prilog tome, pravila igre ne podrazumijevaju uvijek ono što se pretpostavlja da je moralno ili prihvatljivo sportsko ponašanje. U današnje vrijeme natjecateljski sport na najvišoj razini  često pogrešno tumači bit sporta tako da 'winning is the only thing' i baca u stranu ono što je važnije 'how you play the game'. 

 

Što želi javnost danas vidjeti iz sportaša unutar i izvan linije? Moraju nam pokazati da igraju i nastupaju časno i pošteno s integritetom ili je dovoljno da samo pobijede? Većina profesionalnih sportaša ipak nakon svega odgovara opisu kojeg je dao Rick Blaine u Casablanci na pitanje kakav je bio čovjek kapetan Renault: 'Baš kao i svaki drugi čovjek, samo više.' Sve je ljudski kao što i ljudi mogu biti..


Engleski triatlonac, Harry Wiltshire je diskvalificiran 26 lipnja 2011 godine tijekom Europskog prvenstva u triatlonu u španjolskom gradu Pontevedri. Uzrok za diskvalifikaciju sa prvenstva i za suspenziju od budućih natjecanja je bilo blokiranje španjolskog triatlonca i svjetskog prvaka, Javiera Gomeza na samom izlasku iz vode. Europsko prvenstvo u triatlonu je osvojio sunarodnjak Wiltshirea, Alistair Brownlee, a Gomez je utrku završio na dalekom 40. mjestu. Nakon utrke tijekom press konferencije Gomez je izjavio kako je razočaran postupkom drugog natjecatelja i da se nada da će ITU (Međunarodni triatlonski savez) donijeti pravednu odluku i kazniti ovaj nepravedan i nesportski čin. Izjavio je i da postoji jasna video snimka kao dokaz da se dogodio napad na njega. Objasnio je kako je tijekom plivanja prvo osjetio da mu je netko povlačio stopalo prema natrag i gurao ga u desnu stranu prema središtu rijeke neprestanim lupanjem po glavi i ramenima, a na samom izlasku iz vode upravo je Wiltshire postavio svoja leđa i blokirao mu normalan izlazak iz vode. Dodao je da takvo nesportsko ponašanje se nastavilo i tijekom biciklističkog dijela utrke kada je Gomez bio u grupi koja je pokušala brzom i snažnom vožnjom uhvatiti prvu grupu, a da je Wiltshire kada bi došao na čelo grupe svojim načinom vožnje stvarao realnu opasnost za cijelu grupu. Engleski triatlonac koji se toga dana nije natjecao, Stuart Hayes je odmah nakon izjavio da je ime Wiltshire postalo, nažalost, sramota za engleski sport i triatlon općenito, dok je u engleskim medijima prozvan kao 'dirty Harry'. 

Engleski triatlonski savez je zatražio od nadležnog upravnog tijela Međunarodnog triatlonskog saveza da se suzdrže od komentiranja slučaja dok se ne provede istraga vođena od nacionalnog saveza prema nacionalnom reprezentativcu. U to vrijeme niti jedan od engleskih triatlonaca nije bio dostupan za bilokakav komentar u vezi slučaja. U međuvremenu je i Španjolski triatlonski savez uložio žalbu i zatražio da izvršni odbor ITU-a razmotri cjelokupni slučaj i odluči o daljnjim postupcima i eventualnim sankcijama.

Mjesec dana kasnije (25.srpnja) oglasio se i Međunarodni triatlonski savez putem službene objave u kojoj je navedeno kako je glavni sudac zadužen za plivački dio utrke izvjestio kako je Harry Wilthshire prekršio ITU pravilo natjecanja (2,1 A.) (i), 3,3 A.) (i), Dodatak L 6, i dodatak L 7) te slijedom toga odlučeno je o mjeri naknadne diskvalifikacije sa ciljne liste natjecatelja i odlučio je 'kazniti' engleskog triatlonca u obliku suspenzije u trajanju od 6 mjeseci zbog nesportskog ponašanja ('unsportsmanlike conduct') na Europskom prvenstvu u triatlonu. U objavi stoji da je diskvalifikacija kao takva mjera potrebna, jer 'je prikladna za teške povrede pravila, opasnog ili nesportskog ponašanja'.

Suspenzija počinje sa danom od 26.lipnja, a suspendiranom triatloncu je zabranjeno sudjelovanja na natjecanjima u okviru ITU-a ili na nacionalnim natjecanjima povezanim sa ITU te je napomenuto kako je suspenzija mjera usmjerena samo protiv suspendiranog sportaša, a ne i protiv cijele engleske triatlonske ekipe. U završnom dijelu ITU je napomenuo kako se zalaže za održanje cjelovitosti sporta brigom da se sportaši u triatlonu natječu poštivajući službena pravila natjecanja i u duhu sportske etike. 

 

Nesportsko ponašanje ('unsportsmanlike conduct' ili 'unsporting (ungentlemany) behavior') je prekršaj u mnogim sportovima koji nije nužno kršenje pojedinih sportskih pravila igre, ali predstavlja kršenje sporta općenito i kršenje općeprihvaćenih pravila natjecanja glede sportaša i /ili sudionika natjecanja. Primjeri uključuju pretjerano slavlje nakon bodovanja igre ili glumljenje ozljede. Službena pravila mnogih sportova uključuju odredbu prema kojoj pojedini sudionici ili cijela ekipa može biti sankcionirana zbog nesportskog ponašanja. Npr. u američkoj košarci kazna za nesportsko ponašanje je tehnička pogreška u odnosu na osobnu pogrešku. Američki triatlonski savez propisuje pravilo nesportskog ponašanja kao pravilo 3.4b : 'Sudionici će se suzdržati od nesportskog ponašanja, uključujući i nepravilnu uporabu jezika ili ponašanja usmjerenog prema službenoj osobi. Kršenje ovog pravila će rezultirati diskvalifikacijom ili varijablom vremena kazne ovisno o težini povrede utvrđene u osobnoj prosudbi suca.' Ovo posebno pravilo predviđa kaznu i provedbu direktive za natjecatelje koji ne postupaju pristojno i s poštovanjem. Triatlon je sport i natjecanje u kojem se natječu sportaši  kako bi pokazali svoje performanse, zdravlje i prijateljsko ponašanje  drugima. Ukoliko se netko ponaša na uvredljiv način koji se smatra neprihvatljivim i nerazumnim u sportskoj zajednici, ili verbalno zlostavlja ostale sudionike, volontere, i/ili gledatelje biti će odmah diskvalificiran sa natjecanja, jer je cilj osigurati da se svi sudionici sportskog natjecanja osjećaju ugodno i sigurno. Svjetska triatlonska korporacija (World Triathlon Corporation) ustvrdila je vlastiti Kodeks ponašanja za profesionalne sportaše i od kojih se posebice očekuje da ih se pridržavanju u svakom trenutku dok sudjeluju u natjecanju koje WTC organizira, a koliko je ozbiljan naglasak stavljen na nesportsko ponašanje pokazuje činjenica da prva rečenica koja je navedena pod općim pravilima glasi: 'Suzdržite se od nesportskog ponašanja.'

Unutar Međunarodnog triatlonskog saveza ne postoji žalbeni postupak tako da ona strana koja se želi žaliti na odluku ITU mora podnijeti žalbu jedino Športskom arbitražnom sudu sa sjedištem u Lauseani.

Wiltshire je izjavio kako ga je uzrujala nepravedna odluka glede suspenzije (inače se natječe u triatlonu 14 godina i njegovo mjesto u engleskom olimpijskom timu je sada u opasnosti budući da zbog suspenzije možda neće imati dovoljno vremena da skupi potrebne bodove da se kvalificira na Olimpijske igre u Londonu) i 10.kolovoza 2011. je iskoristio svoje pravo i podnio je žalbu protiv odluke ITU Športskom arbitražnom sudu (CAS), zadnjoj instanci koja odlučuje o specijaliziranim slučajevima sportskog prava nadajući se kako će CAS osporiti odluku Izvršnog odbora Međunarodnog triatlonskog saveza. Arbitražno vijeće CAS-a  pregledalo je video dokaz i saslušalo podnositelja žalbe, kao i tehničko osoblje utrke i glavnog suca za plivački dio natjecanja te zaključio kako Wiltshire doista krši ITU pravila natjecanja s obzirom na 'ponovljeno nesportsko ponašanje' ('repeated unsportsmanlike conduct') te da Izvršni odbor ima  pravo da sankcionira Wiltshirea sa navedenom suspenzijom. Arbitražno vijeće je odlučilo kako suspenzija u trajanju 6 mjeseci nije očito i grubo nesrazmjerna okolnostima slučaja kako se u žalbi navodi. Žalba je odbijena i CAS je naložio podnositelju žalbe da podmiri troškove vođenja postupka Međunarodnom triatlonskom savezu u iznosu od 2.500 švicarskih franaka kao pravičnu naknadu. 

 

Triatlonci često plivaju neposredno jedan pored drugoga, u zavjetrini kako bi si olakšali na način da troše manje energije u vodi. Međutim, tijekom plivačkog dijela triatlonskog natjecanja može doći do fizičkog nadmetanja za bolju poziciju i namjerno guranje drugog natjecatelja smatra se činom izvan granice sportskog ponašanje, odnosno nesportskim ponašanjem koje nije u skladu sa fair play pravilom tijekom sportskog natjecanja.

 

Među najbržim 'open water' plivačima (natjecateljima u daljinskom plivanju) u svijetu postoji mnogo fizičkog kontakta i to ne samo na okretima kod bova i stanicama za okrjepu. Većina tih fizičkih kontakata je slučajna i nenamjerna. Kod mnogih amaterskih plivača fizički sukobi u profesionalnim utrkama obično su uzrokovani prevelikim brojem plivača i agresivnim plivanjem u malom prostoru. No, postoje i mnogi slučajevi kada dolazi do sukoba, kako u amaterskom i profesionalnom sportu, koji su očito namjerni, a ne vide ih glavni dužnosnici na natjecanju. 

Budući da je 'pack swimming' postalo pravilo 1998. godine, profesionalni plivači u daljinskom plivanju često bi izašli van iz međunarodne utrke s crnim očima, velikim razderotinama, slomljenim rebrima, izgrebanim rožnicama, bolnim modricama i drugim ozljedama, kao rezultat nenamjernih i namjernih aktivnosti tijekom plivanja na stazi. Oni plivaju vrlo blizu jedni drugima, i udaraju se međusobno laktovima, koljenima, stopalima, šakama i rukama. Da, to je sve dio igre. Ponekad suci uoče to i djeluju tako da daju samo žuti karton (upozorenje) i crveni karton (diskvalifikacija). No, plivači svejedno izlaze ozlijeđeni . Žrtve nikada neće dobiti priliku da ponovno plivaju​​, a možda su imali zadnju priliku za bolje pozicioniranje na nekom natjecanju. I, još važnije, sportaši koji namjerno prouzroče crne oči, slomljena rebra, i druge moguće povrede nikada neće biti dugoročno kažnjeni za nesportsko ponašanje.

Na elitnim nacionalnim i međunarodnim natjecanjima, postoje kvalificirani dužnosnici i suci koji prate natjecanje. Ali što je na natjecanjima na lokalnoj razini? Na velikoj većini utrka, ne postoje dovoljno stručni suci koji nadgledaju sami tijek i većinu prekršaja. Takva velika većina prekršaja koji su možda i nenamjerni uvijek će proći ne samo nekažnjeno, nego i neviđeno i neobjavljeno. ' Ali nisam ga htio.. Nisam ga dobro vidio.. nisam ga mogao izbjeći s te strane..' samo su neki od bezbroj razloga kojima natjecatelji pokušavaju samo na kraju opravdati svoj nesportski čin. 

 

Iako će fizički kontakti uvijek biti dio pojedinih sportskih natjecanja pogotovo plivanja u otvorenim vodama i na bitnim međunarodnim natjecanjima, postoji općeprihvaćeno mišljenje u pravičnom suspendiranju sportaša koji povrijede druge u utrkama, pogotovo kada to rezultira ozljedama koje izravno utječu na plasman same žrtve.

 

Dan Empfield: When Harry met Javi

Should what happens on the ice, stay on the ice?

Write a comment

Comments: 0