Contador pred Športskim arbitražnim sudom

Početkom veljače sportski urednik New York Timesa napisao je tragikomičan članak kako je došlo vrijeme da je potrebno prvo završiti pravni fakultet i razumjeti zakone da bi se moglo biti istinskim ljubiteljem sporta i navijati za svoj omiljeni klub. Preporučavam vam da kao uvod i radi zabave pročitate taj članak - It takes a law degree to be a sports fan these days

Biciklizam je jedan od rijetkih globalno prihvaćenih športova u kojemu gotovo niti jedno natjecanje ne može proći bez nekog dopinškog skandala.Iako neki kritičari kažu da Tour de France nije nimalo 'čist', a te svoje tvrdnje potkrepljuju samim načinom provođenja postupka testiranja, Svjetska antidopinška agencija (WADA) je optimistična i vjeruje da je biciklizam započeo pobjednički pohod u borbi protiv dopinga.

Jedan od najvećih slučajeva s dopingom u posljednjih nekoliko godina opet je postao aktualna tema sportskih i pravnih vijesti. Je li Alberto Contador pao na doping testu i bio pozitivan na klenbuterol za vrijeme održavanja Tour de France-a 2010. godine zbog kontaminiranog odreska kupljenog u Španjolskoj? Je li uopće moguće postaviti jasnu ravnotežu odnosa između trostrukog pobjednika najpoznatije biciklističke etapne utrke na svijetu i pitanja integriteta anti-dopinških pravila na drugoj strani? Obje strane će braniti svoja stajališta pravnim putem na Športskom arbitražnom sudu u Lausennei, a ročište bi trebalo završiti u četvrtak poslijepodne. S obzirom na pravnu i znanstvenu složenost predmeta, donošenje presude se ne očekuje do siječnja 2012.  

Klenbuterol se trenutno nalazi na WADA-inom Popisu zabranjenih sredstva i za njega ne postoji tzv. dozvoljena granica, tj. prihvatljiva razina za tu supstanciju, a koristi se za smanjenje tjelesnih masnoća i poboljšanje aerobnog kapaciteta. Krajem rujna WADA je ažurirala Popis zabranjenih sredstava koji će stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine. Status klenbuterola, jedne od 'najpopularnijih' dopinških tvari, nije promijenjen.


Contadora zastupa veliki i cijenjeni pravni tim koji će zauzeti stajalište kako bi trebao biti oslobođen optužbe, jer nije znao da nije smio jesti meso koje potječe od ilegalne prerade iz njegove rodne Španjolske ili je kontaminirano pri samom uvozu. U timu koji će zastupati Contadora nalaze se Vivian James (anti-doping stručnjak iz Velike Britanije), amerikanac Paul Scott (vodio je testiranje programa za biciklističku momčad), Giuseppe Banfi (talijanski krvni analitičar i statističar za posao čitanja UCI-jevih bioloških putovnica - glavnog oružja u biciklizmu protiv dopinga zbog čega se taj sport toliko u današnje vrijeme diskreditira).i Louis Rovner (američki ekspert za detektore laži). Podsjetimo se, 2004. godine odvjetnici Marion Jones predstavili su američkim dužnosnicima za anti-doping rezultate poligrafskog testa u kojem je atletičarka demantirala da je uzimala doping kako bi povećala performanse. Kasnije je ipak priznala kada se otvorio zloglasni slučaj BALCO kako je uzela doping i pored javne osramoćenosti, osuđena je i na kaznu zatvora za krivokletstvo.

Istodobno Međunarodna biciklistička federacija i Svjetska antidopinška agencija pokušati će dokazivati tijekom četverodnevne rasprave da je crveno meso posve bilo legalno. Raspravljati će se da je kontaminacija najmanje moguće i vjerojatno objašnjenje da je u mokraći nađen anabolični uzorak i da je zabranjenom transfuzijom krvi tvar vraćena u njegovo tijelo u vrijeme kada je bio četiri etape udaljen od pobjede u Parizu.

U početku se čulo iz Contadoreovog stožera da je  zabranjenu supstanciju u organizam mogao unijeti jedino prehranom, a kako se radi o prisutnosti manje količine mora se isključiti namjera svjesnog uzimanja. David Howman (tadašnji predsjednik WADA-e) je tada izjavio: 'Činjenica je da je laboratorij ovo otkrio. Klenbuterol je u opticaju već 20 ili 30 godina, dakle, nije riječ ni o čemu novom.' No, osim činjenice da bi Contarodova obrana 'mesom' mogla biti odbačena, rezultati ispitivanja Contadorovog uzorka urina pokazali su abnormalno visoke vrijednosti udjela plastičnih čestica (neke indicije da se vrlo vjerojatno radilo o krvnom dopingu koji je zabranjen, jer se krv skladišti u vrećicama izrađenim od tzv. 'medicinske plastike' koja ima specifičan kemijski sastav). Prof. Gerard Dine (hematolog i generalni direktor Instituta Biotechnologique de Troyes, rekao je kako je mogao imati koristi od korištenja klenbuterola, mogao ga je uzimati u razdoblju intenzivnog treniranja kada nije bilo dopinških testiranja, te kasnije zamijeniti krv s klenbuterolom s krvi bez klenbuterola - koju opet kasnije može vratiti.

Ukoliko Contadora proglase krivim za doping, očekuje ga najmanje dvije godine suspenzije i biti će mu oduzeti naslov iz 2010. kao i njegov naslov sa druge utrke Giro d'Italia koju je osvojio ove godine. Inače,
Upravni odbor Međunarodnog biciklističkog saveza (UCI) odobrio je 1.srpnja mjere koje će spriječiti bilo koga tko je prekršio antidopinško pravilo u biciklističkom športu da bude zaposlen u istom tom športu. Tada je i potvrdio odredbu prema kojoj će po novome momčadi biti odgovorne za ukupne troškove nastale dopinškim slučajem, a ne kao što je troškove do sad snosio UCI.

Dvadesetosmogodišnji španjolski biciklist izjavio je kako mirno čeka svoje skoro suđenje i da se u biti više priprema oko svadbe sa svojom dugogodišnjom djevojkom krajem ovog mjeseca. U prilog njegovoj mirnoći očito je i oslobađajuća odluka disciplinskog suda španjolskog biciklističkog saveza u veljači i stav većine javnog mnijenja u domovini koja je stala na njegovu stranu. Izjavio je da se u svijetlu novih znanstvenih dostignuća dopinška pravila doimaju zastarjelima i rezolutno tvrdi da ta minimalna količina klenbuterola nije mu mogla dati nikakvu prednost u natjecanju, niti je svjesno uzeta. WADA je odbacila njegove tvrdnje o tome da količine pronađene u njegovom tijelu nisu dovoljne da mu pomognu poboljšati športsku izvedbu.

Još jedna Contadorova 'pobjeda' mogla bi stvarno uzdrmati osnovne temelje i rad agencije koja kao policija traži 'kradljivce' kojima je stručnost varanje sportskih pravila. Inače prema Svjetskom antidopinškom kodeksu, sportaši koji budu pozitivni na testu zbog tvari kao što je klenbuterol, optuženi su za doping zbog objektivne odgovornosti, osim ako mogu dokazati način kojim je tvar ušla u njihovo tijelo. Međutim, sigurno se sadržaja na večernjem tanjuru Contador ne može sjetiti. 

Vodeći američki odvjetnik za slučajeve s dopingom Howard Jacobs (tko je čitao moj post o krizi u svijetu s dopingom.. možda mu je ostalo u sjećanju, jer Jacobs je 'spasio' Meritta) izjavio je kako je poanta u predmetu što će teret dokazivanja biti na Contadoru. Dakle, on mora dokazati i uvjeriti sud odakle se stvorio klenbuterol. WADA kao glavnog svjedoka ima mesara koji je navodno prodao govedinu prijatelju slavnog biciklista. Pozvan je kao svjedok i predstavnik španjolskih proizvođača mesa (ASOPROVAC), čiji je integritet po nekima upitan. Bivši timski kolege Contadora koji su također jeli govedinu, ali nisu testirani na Touru će svjedočiti. Talijanski biciklist, Paolo Tiralongo je izjavio: 'Alberto je moj prijatelj i zamolio me da svjedočim tako da ću doći i ispričati ću svoju verziju onoga što se dogodilo'.  
Generalni tajnik Športskog arbitražnog suda (CAS), Matthieu Reeb je izjavio kako se očekuje da će biti pozvano 20 vještaka u predmetu koji sadrži dokumente u iznosu od više od 4000 stranica. Očekuje se da će svjedočenje Contadora početi već sutra i da će biti unakrsno ispitivan. Kvaliteta ispitivanja biti će od odlučne važnosti, jer po mnogima nema unaprijed jasnih naznaka u kojem smjeru bi se predmet kretao. 

Prva osoba koja je obrađivala predmet bio je Juan Carlos Castano (predsjednik španjolskog biciklističkog saveza) i španjolska nezavisna anti-dopinška agencija savjetovala je disciplinski sud da se Contador suspendira na godinu dana. Dva tjedna kasnije i nakon što je španjolski premijer Jose Luiz Rodriguez Zapatero na Twitteru napisao kako nema razloga za sankcije, Contador je oslobođen. Disciplinska komisija Španjolskog biciklističkog saveza (RFEC) prvotno je predložila jednogodišnju suspenziju, ali ga je na kraju oslobodila. WADA i UCI su naravno uložili žalbu na odluku i tražili su da se odluka temelji na sportskom zakonu. Contadorov odvjetnik, Andy Ramos tada je izjavio kako postoji klauzula koja ga oslobađa od odgovornosti ako može dokazati da nije bilo namjernog zanemarivanja dopinških pravila. Od prvog dana to je bio ključ obrane i sva se obrana temeljila na tome.


Slučaj se zakomplicirao kada se počelo govoriti o zaraženom mesu i uspjehu mnogih dosadašnjih sportaša koji su se obranili isticanjem kontaminacije kao uzroka na natjecanjima u zemljama gdje je općepoznato da mnogi poljoprivrednici u uzgoju stoke dodaju klenbuterol. Čak je i sama WADA prošlog mjesec prihvatila tu obranu sa uloženom žalbom u predmetu petero meksičkih nogometaša, međutim bilo je nemoguće suprotno očekivati budući da je FIFA demonstrirala kako je više od stotinu igrača na nedavnom SP -17god. jelo kontaminiranu meksičku hranu. FIFA je u nekim slučajevima u labatoriju u Njemačkoj pronašla istu nisku razinu klenbuterola (-50 piktograma) kao što u Contadorovom slučaju. Količina koja je dovela do nepovoljnog nalaza na anabolički agens klenbuterol bila 400 puta manja od one koju Svjetska antidopinška agencija propisuje kao potrebnu za otkrivanje. Ukoliko se radi o tako niskim razinama, problem je često razlikovati kontaminaciju i doping. Dužnosnici WADA-e odbili su komentirati nedavni slučaj FIFA-e, pri čemu možemo zaključiti da im je pravna strategija nejasna. 
Jedna mogućnost mogla bi biti da tvrde da se Contador ipak koristio ilegalnom transfuzijom krvi nakon 16 etape kao poticaj za napornu 17. etapu koja je završila na vrhu Tourmalet. Contador je na vodio sa samo 8 sek. ispred dotada eventualno drugoplasiranog Andy Schlecka iz Luksemburga tijekom dana odmora. Tako bi povećao vodstvo na 39 sek. u 19., kronometarskoj etapi, dan prije pobjede u Parizu.   

Pat McQuaid (predsjednik UCI) izjavio je kako su obje sukobljene strane mišljenja da nakon što je slučaj zakazan za lipanj pa dva puta odgođen da je već bitno vrijeme izgubljeno. Mnogo je komentara, ali vjerojatno će se većina složiti da je doping slučaj postao čisto pravni slučaj. Nekoliko svjetski poznatih pravnih tvrtki rade na tom slučaju i teoretičari su stava da će pravni menadžment nastojati dokazati tezu kako je Contador bio 'zadovoljan' sa svojim tijelom i sposobnostima.


Na kraju samo za usporedbu sa slučajem Contadora, Davida Clingera, bivšeg biciklistu momčadi US Postal Service-a, Festine i Rock Racinga, Američka antidopinška agencija (USADA) kaznila je doživotnom suspenzijom nakon što je i drugi put u karijeri bio pozitivan na doping i to upravo na klenbuterol.

Smatra se da su u posljednjih nekoliko godina dopinška sredstva su stekla 'popularnost' kod krijumčara i da je švercanje tim sredstvima postalo unosnije od švercanja heroinom. Športske organizacije, nažalost, često nemaju niti iskustva niti mogućnosti, ili pravne nadležnosti da se same bore s tom opasnošću. Iz tog razloga početkom godine na Športskom forumu u Budimpešti predsjednik WADA-e je govorio i o potrebi osnivanja Svjetske antikorupcijske agencije ('World Sports Integrity Agency - WSIA') koja bi se bavila pitanjima korupcije u športu; od namještanja utakmica, podmićivanja pa do istraživanja korupcije unutar športskih institucija, budući da se misli da isti ljudi koji se bave trgovinom steroida i potiču športaše da varaju pomoću dopinga, sudjeluju i u nezakonitom klađenju.

Write a comment

Comments: 0