A drafting u plivanju?

Većini je poznatija 'zavjetrina' na biciklističkoj dionici triatlona, međutim drafting u plivanju može biti također način kako plivati brže na normalnoj razini intenziteta ili plivati brzinom kojom inače plivamo, ali uz puno manji intenzitet. Za drafting u plivanju ne postoje neka posebna pravila koja zabranjuju takvo plivanje, iako će se vjerojatno mnogi triatlonci složiti da je takvo plivanje pitanje etičnog sportskog ponašanja. Oni koji smatraju da to uopće nema veze sa sportskom etikom svoje stajalište opravdavaju činjenicom da je start plivanja uobičajeno masivan start i da je ponekad neizbježno izbjeći takav drafting u plivanju. Neovisno od toga postoje znanstvene studije koje dokazuju da se mogu izvući bolje performanse ukoliko se koristi drafting u plivanju.

 

Prvi rezultati su objavljeni 1998. u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise. Testirano je 8 triatlonaca u kontroliranim uvjetima i zaključeno je da su oni bili u stanju plivati 3,2% brže kada su plivali koristeći prednosti draftinga. To je dosta značajno budući da se izračunalo da je 3,2% oko 40 sekundi na 1milju plivanja. Pritom su i vidjeli da od draftinga u plivanju imaju više koristi mršaviji triatlonci, jer su oni mogli efektivnije plivati u valu plivača koji je ispred. U istom časopisu 2003. godine je objavljeno da su plivači kroz drafting bili 4.8% efektivniji na 750m plivanja od onih koji su plivali sami na toj udaljenosti. Većina pod draftingom u plivanju smatra plivanje bočno ili iza plivača. Rezultati te studije su pokazali da ukoliko se pliva u draftingu bočno od 0-50cm, pliva se 21% smanjenim intenzitetom mjereći zaveslaje na 0cm do prstiju plivača ispred, a 20% smanjenim intenzitetom ukoliko je udaljenost od prstiju do 50cm. Znanstvenici su se tada orijentirali samo na taj smanjeni učinak zaveslaja. Ukoliko se ima na umu da je gustoća vode oko 773 puta veća od zraka, trenje je oko 55 puta veće u vodi u odnosu na zrak, a otpor u vodi je do 10 -15 puta veći nego u zraku, 20% i nije tako mala prednost. Udaljenost od 50cm je već pristojna udaljenost gdje posebno oni triatlonci koji su vještiji u plivanju mogu iskoristiti tu prednost bez da dođe čak i jednom do dodirivanja. Rezultati koji su testirali takvo plivanje potpuno sa stražnje strane pokazali su da korist od takvog plivanja je samo 7%.
Da li se isplati uopće drafting u plivanju? Ukoliko se može trenirati plivanje sa partnerima koji su podjednako dobri plivači nekoliko sati i ako se poboljša do 3% ukupan učinak, tada bi odgovor vjerojatno za većinu bio potvrdan. Međutim, i ovdje postoje rizici o kojima bi trebalo voditi računa. Pritom se misli na rizik na inzistiranju plivanja tokom cijele utrke u draftingu plivača za kojeg se može tek u tranziciji s plivanja na bicikl otkriti da je: a) plivao puno sporije nego što je izgledalo i b) plivao je cik-cak, gubeći smjer po cijelom jezeru. Većina vrhunskih trenera savjetuje da ukoliko se može vjerovati navigaciji plivača koji vodi i ako se može osjetiti da je za dlaku brži tada bi bilo korisno iskoristiti drafting u plivanju

Za one koji žele znati više: 'Swim drafting: So it's legal, but is it sportsmanlike?'

Write a comment

Comments: 0