Paratriathlon for Paralympics

Da li se mi kao zdravi sportaši samo sjetimo sportaše s invaliditetom kada ih vidimo npr. na tv-u? Nedavno je održan Ironman Hawaii kojeg svake godine završavaju i brojni triatlonci koji su nažalost fizički hendikepirane osobe međutim upravo su oni ti koji su istinski heroji i heroine triatlona i Ironmana..

 

Jeste li čuli za moto 'Tko se igra, taj se voli'? -  Moji mali nećaci obožavaju se igrati naravno baš kao sva djeca, oni stariji već pohađaju osnovnu školu 'Otok' u Zagrebu u kojoj je nedavno održan Paraolimpijski školski dan gdje su kroz tjelesnu aktivnost i igru naučili taj moto za koji njihov ujak nije uopće čuo. 
Riječ je o programu Međunarodnog paraolimpijskog odbora, koji se uspješno provodi u 7 europskih država s ciljem senzibiliziranja djece na pitanje športaša s invaliditetom i invalidnosti općenito. Predviđeno je da se na nacionalnoj razini posjeti 250 osnovnih škola, u kojima će tim trenera, pedagoga i animatora u tijeku jednog školskog dana (4-5 sati) u školskoj dvorani i/ili na školskom igralištu kroz 4 seta različitih igara, bilo da se radi o kreativnim radionicama ili fizičkim aktivnostima, kod djece osvještavati po jednu vrijednost Međunarodnog paraolimpijskog pokreta:
- uvažavanje sportskih dostignuća sportaša s invaliditetom;
- uvažavanje i prihvaćanje individualnih razlika;
- sport kao ljudsko pravo;
- jačanje socijalne podrške u sportu;
Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida objavio je Bonton za svakodnevnu komunikaciju s invalidnim osobama s ciljem da se sve zdrave ljude što više potiče da nikada ne zaborave: 'Nemojte se bojati krivih riječi i komuniciranja s invalidnom osobom!'
U Hrvatskoj živi oko 450.000 osoba s invaliditetom, ili 10 % stanovništva, a međunarodni dan invalida obilježava se svake godine 3.prosinca s ciljem da se podsjeti kako u susjedstvu žive osobe s invaliditetom i posebnim potrebama.

 

Hrvatski paraolimpijski odbor od svojeg osnutka 1964.god. neprestano radi na uključivanju što većeg broja osoba s invaliditetom u športsko - rekreativne aktivnosti tako da danas od 25 paraolimpijskih sportova postoje natjecanja u 16 plus još 5 neparaolimpijskih sportova (odnedavno biciklizam, veslanje, dizanje utega i jedrenje). Bilo bi lijepo kada bi se broj i dalje povećavao uključujući i triatlon.

 

International Triathlon Union (ITU) podržava razvoj paratriatlona već više od 15 godina.

 

Za fizički hendikepirane natjecatelje u glavnom dokumentu glede pravila natjecanja postoji trenutno 6 kategorija kroz koje se mogu natjecati na Svjetskom paratriatlonskom prvenstvu.
ITU-HTS pravila natjecanja u paratriatlonu - str.36.
Za mjesec dana Međunarodni paratriatlonski odbor kao dio ITU-a će saznati da li je upravni odbor Međunarodnog paraolimpijskog odbora prihvatio paratriatlon kao sastavni dio sportskog programa buduće paraolimpijade Rio de Janeiro 2016.godine. Pritom je Marisol Casado (predsjednica ITU) nedavno izjavila da triatlon općenito sa svojom svježinom, uzbudljivošću i dinamičnošću postaje sport koji ubrzano u svijetu raste i sve više postaje "Sport za sve bez obzira na sposobnosti." Istaknula je da paratriatlon uz pomoć triatlona ne samo da ima sposobnost već i želi inspirirati mnoge širenjem vizije parolimpijskog pokreta!
 

Ovdje možete pogledati novi promo video: Paratriathlon Promo 2010 
 a ovdje kako je izgledalo nedavno natjecanje u paratriatlonu u Budimpešti: Paratriathlon in Budapest 2010.
Svi vi koji imate facebook možete pronaći grupu ‘Paratriathlon for Paralympics’ koja je stvorena s ciljem izražavanja podrške glede poticanja kampanje.
ITU Paratriathlon Committee
Croatian Paralympic Committee

Međunarodni paraolimpijski odbor donio je odluku kojom se paratriatlon pridružuje paraolimpijskim igrama u Brazilu 2016. godine!

 

Hvala svima koji su na bilokoji način podržali ovu kampanju!

Write a comment

Comments: 0