Sparing partner u triatlonu

Jeste li se ikada zapitali kako to da se možete nositi s određenim trening - partnerima na treningu, a oni opet često završe ispred vas u određenoj utrci?  Vjerujem da se bar netko od nas to ponekad zapitao. 

 

Nedavno je objavljen članak koji čisto psihološki pristupa pitanju, a koje je ubrzo postalo most koji dijeli dvije suprotne strane glede odgovora na pitanje: "Are Triathlon Training Partners Important?"
Kada sam počeo s triatlonom osjećao sam se baš kao svaki novi sportaš u nekom sportu. S vremenom sam postao prijatelj s iskusnim triatloncima koji su već znali što treba činiti. Uvijek sam postavljao pitanja da u strahu nešto pogrešno ne radim i bio stalno dosadan da bi im se polako i pridružio u treninzima. Pomislio sam.., ako me ne ubije samo će me učinit jačim. Ova strategija je sigurno dobra za neko vrijeme. Odlučio sam nastaviti i osjećao sam se kao da radom, odricanjem i treninzima mogu izgraditi taj talent. Moje tijelo je dobro reagiralo na asimiliranje treninga i usavršavanja kroz određeni period.  Poznato?

 

Grupa ljudi, triatlonaca u klubu je velika i svi se uvijek dobro zabavljamo. Putujemo zajedno na natjecanja, međusobno dijelimo lijepe, sretne i katkad one loše trenutke i drago mi je da pripadam jednoj lijepoj maloj zajednici. To je definitivno najbolje što sam dobio i dobivam svaki puta kada smo zajedno i možda najbolje što se može osjetiti kad se trenira triatlon.

 

Jedni ističu da bi to upravo moglo biti ključno u odgovoru na gore navedeno pitanje nakon nekoliko godina. S vremenom svi želimo znati sve o svakome i činjenica tko je bio najbrži, a tko najsporiji često nepotrebno postaje condicio sine qua non koja počinje određivati naše buduće treninge.

Naravno da nužno ne mora doći do toga da brže napredujemo ako treniramo sa bržima. To ponajprije ovisi o cilju kojeg želimo ostvariti zadanim treningom i gdje se trenutno nalazimo u programu treniranja. Age-grouperi znaju dobro za one sesije treninga s partnerima kada jednostavno kažu 'danas idem lagano'. Možda nam se čini da oni brži jednostavno idu relativno lako i bolje iskorištavaju prednosti treninga. Međutim, oni sporiji i još neiskusni samo ne iskorištavaju najbolje ono što mogu raditi taj dan, već 'umiru' prema načelu 'nema predaje'. Tu leži odgovor zašto je nekima potreban teži i naporniji put da stignu one brže.

 

Svi polako učimo na vlastitim greškama i upijamo koja je važnost različitih vrsta treninga i koliko je zapravo sam trening bitan, pa čak ako ga taj dan moramo odraditi lagano.

 

Bilo bi idealno da se trenira brze dionice s grupom, jer često zna biti lakše kad te netko malo pogura. Zatim treniranje dužih treninga s partnerom ili više njih koji imaju podjednako iskustvo i snagu. To može biti dobro jamstvo da će tempo ostati umjeren za svakoga. No, dovoljan je jedan pogled na stvarnost. Većina ili oni kojima triatlon nije posao obično radi kraće treninge koji uključuju puno puta i brzinu prije ili poslije posla tijekom za njih napornog tjedna. Vrijeme je najkritičniji parametar koji ograničava mogućnost treninga sa partnerima. Dugi treninzi su prebačeni na vikend kada nije toliki problem nedostatak vremena, međutim po nekima je upravo to suprotno od onoga što je korisno da bi se dostiglo one brže.

 

Mudro odabrati trening - partnera je vrlo važno da bi se zajednički došlo do poboljšanja unaprijed slijedeći zajednički dogovorena načela. Ne preporuča se treniranje dugih treninga sa bržima. Oni će dakako biti sretni što im pravite društvo, ali nakon praćenja tog tempa mogli biste osjećati posljedice i kroz tjedan. Nećete dobiti toliku anaerobnu prednost sa njima na dugim treninzima koliko možete dobiti da zajedno trenirate kraće dionice.

 

Ukoliko imate kraj sebe prijatelja s kojim često trenirate i on ne ide s vama na utrku kada je taj dan za vas 'lagani dan' tada ste zapravo jako sretni! Puno nas je različitih, s različitim ciljevima i programima treninga i uvijek netko želi ići još brži tempo. Grupni treninzi su izuzetno bitni i najbolje funkcioniraju s organiziranim timovima srednjih škola i fakulteta. Svatko je tada umoran nakon zajedničkog brzog treninga i svi žele ići lagano.

 

Razmislite o ovome slijedeći puta kada planirate grupni trening. Naravno da nema potrebe da izađete iz kluba i postanete "neprijateljski" triatlonac. To ne dolazi nikako u obzir! Ako netko tko je trenutno bolji, želi taj dan raditi jači trening, pustite ga neka radi! Ne dijele se trofeji i medalje na kraju treninga! Samo se držite svojeg plana i pametno trenirajte!

Write a comment

Comments: 0