Načelo fair play u sportu

'According to the fair play of the world,
Let me have audience.'   

                                  William Shakespeare (King John, 1597.)

Međunarodni fair play odbor (Comité International pour le Fair Play - CIFP) je prije nekoliko dana u Lausanni uručio svjetske nagrade i priznanja za fair play. Odbor je osnovan 1963. godine, a za osnivanje su zaslužni UNESCO, FIFA, Međunarodno udruženje sportskih novinara (AIPS), Međunarodno vijeće za sportsku znanost i tjelesni odgoj i drugi. 

 

'Fair-play znači pošteno i pravedno igranje. To je pojam koji izražava sportsku etiku 19. stoljeća, a razvio se iz  engleskog građanskog liberalizma ', kaže László Kun u svojoj knjizi o povijesti sporta
Fair-play je bilo nepisano pravilo, moralna vrijednost koja je predstavljala pravu bit sporta. Profesionalni sportaši po prirodi teže postizanju uspjeha na međunarodnoj razini, međutim očekuje se da će imati poštovanje prema pravilima igre. 
 
Pierre de Coubertin je smatrao da bavljenje sportom može pomoći u borbi protiv fizičke i moralne dekadencije: 'Čovjek nema samo tijelo i dušu, već tijelo, um i karakter. Karakter se ne formira po umu, već prvenstveno prema tijelu. Ljudi u antici su znali to, a mi se moramo ponovno učiti.' On je također istaknuo da je sport univerzalni jezik i katalizator za univerzalnu harmoniju sa sposobnošću da ljude poveže i uči ih vrijednostima kao što su međusobno poštovanje, solidarnost, tolerancija i fair-play.Socijalne tendencije, svjetski ratovi, kriza, diktatura, sudar ekonomskih i političkih interesa, šovinizam, nacionalizam i terorizam zaslužni su da često ideal fair-playa ne pronalazi svoje mjesto ni na sportskom terenu. Načelo 'pobjeda pod svaku cijenu' skoro postaje pravilo, a inzistiranje na toj doktrini dovodi sve više do mnogih vrsta deformacija u sportu, kao što su brutalnost, agresivnost, doping i rasizam. Ne kaže se bez razloga da je stanje u sportu ogledalo društva. Kao da se sve više danas zaboravlja ono u što je Pierre de Coubertin potpuno vjerovao: ' Najvažnija stvar u životu nije pobijediti, već borba.., nije toliko važno nešto osvojiti, već dobro se boriti. Pošteno igranje je važnije od pobjede!' 
Jean D'Ormesson, francuski akademik, filozof i član Međunarodnog odbora za fair play, dao je temeljnu istinu kad je rekao: 'Moral se očituje najiskrenije dok igramo. (...) Fair-play dopušta nam da izjavimo da sport nikad neće postati manifestacija brutalnosti. Fair-play pomaže sportu da postane sastavnim djelom civilizacije. Sport nije samo ponižavanje i razbijanje protivnika, radi se o igri s protivnikom, tako da oni mogu pokazati sve svoje ljudske vještine'. Od 1965. godine dodijeljuju se 3 vrste nagrada:
- Pierre de Coubertin fair play nagrada - nagrađuje se za fair play geste u kojima sportaši zanemarujući svoje performanse pružaju pomoć kolegama natjecateljima. 

- Jean Borotra fair play nagrada - dodjeljuje se poznatim sportašima koji su promicali fair play tijekom njihovih karijera.
- Willi Daume fair play nagrada - dodjeljuje se osobi ili organizaciji koja je promovirala duh fair play-a.

Dvostruki olimpijski pobjednik na 400 metara s preponama iz Montreala 1976. i Los Angelesa 1984. Edwin Mosesdobitnik je trofeja Jean Borotra za osobu koja je tijekom cijele karijere iskazivala fair play ponašanje i stavove. Osim iznimne trkačke karijere, istaknuo se u borbi protiv droge u sportu, a zauzima se i za mlade sportaše. Prvo mjesto u konkurenciji fair play podviga, koje nosi ime Pierrea de Coubertaina, pripalo je iranskom napadaču Aminu Motavasselu Zadehu. On je tijekom utakmice iranskog prvenstva loptu umjesto u gol ispucao izvan terena kako bi se suparničkom vrataru pružila pomoć. Drugo mjesto za fair play podvig osvojio je desetobojac iz Litve Darius Draudvila, koji je na EP-u u Barceloni svoju motku posudio bjeloruskom predstavniku kojem se motka slomila i tako ostao bez medalje. Treće mjesto je osvojio kineski hrvač Gao Feng, koji je na Azijskim igrama ozlijeđenog protivnika iznio na rukama s borilišta do kola hitne pomoći, iako ga je ovaj u borbi čak i ugrizao. Willi Daume nagrada je pripala Waltheru Trögeru, koji je na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. usko surađivao upravo s Daumeom te je bio član Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) od 1989. do 2010.
Drugo mjesto pripalo je kenijskoj maratonki Tegli Chepkite Loroupe, inače UN-ovoj ambasadorici sporta; istrčala je mnoge humanitarne maratone u svrhu uspostavljanja mira među plemenima u regiji. Osim trofeja CIFP-a, prvi je put dodijeljena nagrada Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS), inače organizatora gala priredbe u Lausanni. Laureati Snage sporta su preponašica Nawal El Moutawakel, prva Marokanka koja je osvojila olimpijsko zlato, danas aktivna u MOO-u, Libanonka May El Khalil, organizatorica Bejrutskog maratona te posmrtno Erlingur Johansson, trener parolimpijske plivačke reprezentacije Islanda.
 
Pri odluci o isticanju primjera fair playa neka bude od koristi podsjetiti se na tumačenje Međunarodnog odbora fair playa da je „….Načelo fair playa bitna i dominatna karakteristika olimpijske ideje. Fair play ne podrazumijeva  samo pridržavanje pisanim pravilima već on opisuje ispravne stavove sportaša i sportašica i pravi duh njihovog ponašanja: pokazivanje poštovanja za druge i brigu za svoj tjelesni i mentalni integritet. Svaki sportaš koji se stavlja u položaj svog protivnika iskazuje fair play stav. Fair play je, prije svega, pitanje osobnog angažmana pojedinca...." -  (Manifest fair playa, Lausanne, 1998.) Odgovorni političari, istraživači, utjecajni pedagozi, sociolozi i znanstvenici 21. stoljeća zajednički su zaključili da je sport puno više nego pravo na uživanje u uzbudljivom i slobodnom vremenu, odnosno aktivnosti koja se bavi očuvanjem zdravlja. Sport je nevjerojatan alat za poticanje, stvaranje i održavanje moralnih vrijednosti koje razvijaju karakter i oblik tijela i uma.  

Više nego ikad je važno braniti prave sportske vrijednosti: poštovanje prema sebi i drugima, solidarnost i fair-play. Kroz sport i vrijednosti poput fer igre koja obuhvaća poštovanje, prijateljstvo, timski duh, pošteno tržišno natjecanje, sport bez dopinga, jednakost, poštenje, solidarnost, toleranciju, brigu i radost, možemo pridonijeti izgradnji mirnog društva.

International Fair Play Committee 
Hrvatski Fair Play Odbor 



Write a comment

Comments: 0